“Azok ültek itt a pulpituson, akiket mind szeretek” – mondta az Európa hajón tartott tájékoztató után a forgatókönyvíró-rendező-főszereplő Rudolf Péter. Mármint arról, mit szeret ebben a projektben amellett, hogy végre történetet adnak az Üvegtigrisnek. Ami biztos: délután technikai ellenőrzést tartottak az autós road movie-hoz, hogy a jelenetekben ne 30 kilométer/óra sebességgel döcögjenek kamerával, mint pár éve tette főszereplőként Erdélyben a Kalandorokban. Ez a program is azt mutatja, hogy a szériában először a történet mellett akció is lesz.
Ez 50 pluszos szinglik története, mondta a forgatókönyvíró Búss Gábor Olivér, aki szerint azért valahova eljutnak a szereplők 5 évvel a párbeszéden alapuló második epizód után a lényegesen sztorisabb részben. Rudolf Péter, Reviczky Gábor, Szarvas József, Horváth Lajos Ottó, Csuja Imre mellett a filmben Kamarás Iván is kulcsszerepet kap, és három nő, akiknek a kilétét a szerződés szerint nem árulhatják el.
“Nem árulhatom el a fordulatot sem, de jelentősen megváltoztatja a főszereplők életét” – jegyezte meg Búss, aki az első részt még újságíróként egy autóbalesete miatt töltött hosszabb kényszerpihenőn írta meg, és küldte el Rudolf Péternek. Ami biztos, ezúttal csak Gáspár Sándor marad az eredeti büfékocsis helyszínen, és a cselekmény 60 százaléka fut ki Budapestre és az Európa hajóra.
Rudolf Péterhez több mint egyórás sor vezetett. “Az, amihez ragaszkodtam, hogy robbantsuk szét az eddigi színházas, álló környezetet, és filmes szempontból is állítsunk magunk elé kihívásokat – árulta el már a hajó tatján. – A több szálon futó cselekménynél nehezebb a nagyobb váltások közötti ugrásokat követni, hogy továbbra is igaz legyen” – tette hozzá a színész-rendező, aki az elmúlt hónapokban a forgatókönyvírásban is részt vett. A lényegen nem változtattak: “A főhősök egymáshoz fűződő viszonyrendszere az érték. Nem valami Timur és csapata hangulatot állítottunk be magunknak: bár minden árulás és kisszerűség ellenére a kapcsolatuk van a középpontban.”

“Nagyon jó a könyv, nem hasonlít az elsőre annyira, mint a kettes” – mondta a Beugrót is jegyző Kapitány Iván arról, hogy az első rész társrendezőjeként miért éppen a harmadik részhez tért vissza operatőrként.

A forgatást június végén kezdjük, előreláthatólag 34 napig tart. A film költségvetése közel 300 millió forint, ennek csupán 30 százaléka állami támogatás` mondta a sajtótájékoztatón Kovács Gábor producer, aki feleségére és producertársára, Pataki Ágira utalva megjegyezte, neki a stáb többi tagjával szemben titoktartási szerződés helyett házastársi szerződése van, így a költségvetésből hiányzó 10 százalékért is közösen vállalják a felelősséget. A 30 százalék állami támogatás alacsonynak számít itthon, ugyanakkor a támogatók 30 százalékos magánszponzori részvétele inkább magasnak számít Magyarországon.

A triilógia első része 2001 óta a szájhagyománynak köszönhetően 120 000 nézőt vonzott, 84 ezer dvd kelt el belőle, az Indavideó Filmen 115 ezren látták. A másodikat 310 000-en nézték meg moziban, dvd-n az eladások elérték az 56 ezret.
Az Üvegtigris 3-at december 16-ától mutatják be a mozik a Szuez Film forgalmazásában. 40 kópiával. Lesznek angol feliratos és a siketeknek magyar feliratos verziók is.
Forrás: Index