Az ítélet indoklásakor elhangzott: a büntetési célok eléréséhez ebben az esetben nem feltétlenül szükséges szabadságvesztés büntetés kiszabása, elegendő intézkedés alkalmazása. Ugyanis egy gondatlan bűncselekmény esetén, amely egyébként is súlyos megrázkódtatást okozott a családnak, nem lehet cél az ítélkezés során az, hogy az egyedüli családfenntartót megfosszák munkájától, és ezzel a család megélhetését komoly veszélybe sodorják.

A vádlott 2005 nyarán ajándékba kapott egy csehszlovák gyártmányú, Slavia típusú légpuskát, amely mivel csőtorkolati energiája meghaladja a 7,5 joule-t, és abból szilárd anyagú lövedék lőhető ki lőfegyvernek minősül. Ilyen fegyver tartásához rendőrhatósági engedélyre van szükség, amivel a vádlott nem rendelkezett, mert nem tudott arról, hogy ilyen engedélyre szüksége lenne.
A vádlott a légpuskához 2007 nyarán a szalkszentmártoni piacon 500 darab lövedéket vásárolt, és a légpuskát a lőszerekkel együtt apjának házában tartotta olyan helyen, ahol bárki hozzáférhetett, miközben kormányrendelet írja elő, hogy a légpuskát a hozzá tartozó lövedékektől elkülönítve, jól zárható helyen úgy kell tárolni, hogy ahhoz illetéktelen személyek ne férjenek hozzá. A fegyvert – apjuk felügyelte mellett – használta is három kiskorú gyermek.
2008. április 9-én délután a vádlott a ház nappali szobájában tartózkodott, míg a fegyver használatában legügyesebb gyerek, a 9 éves Zoltán, valamint öccsei, a 7 éves Bence és a 6 éves Máté az udvaron játszottak. Zoltán délután fél 6 körül hozzáfért a légpuskához, és legfeljebb 28-30 méterről leadott lövésével eltalálta a pólót és pulóvert viselő Bence nevű öccsét, az ügy sértettjét. A meglőtt kisfiú sikoltozva rohant a házba, miközben a vádlott kifelé szaladt, és a bejárati ajtóban futottak össze. A vádlott felhúzta a sértett ruházatát, és a fiú mellkasán egy kisebb lyukat talált, minimális vérzéssel.
Ekkor a vádlott telefonon felhívta feleségét, aki azonnal hazatért, majd együtt vitték megsérült gyereküket Dunavecsére orvosi ügyeletre, ahonnan őket az orvos a dunaújvárosi kórházba küldte, majd a sérültet mentővel még aznap Székesfehérvárra, a megyei kórházba szállították. Onnan 2008. április 21-én a Semmelweis Egyetem budapesti gyermekgyógyászati klinikájára vitték át a kisfiút, majd a sértettet négy nappal később elbocsátották.
A sértett a mellkasának jobbfelén mellüreget megnyitó, közvetlenül életveszélyes lőtt sérülést szenvedett, a lövedék eltávolítása érdekében a mellkast megnyitó műtétre került sor. A sérülés végül 8 napon túl maradandó fogyatékosság vagy súlyos egészségromlás nélkül ténylegesen 3 hónap alatt meggyógyult áll az I. fokon eljáró bíróság ítéletében, amelyet megismételt eljárás után hozott meg. Ugyanis az első alkalommal kimondott I. fokú ítéletet a Szegedi Ítélőtábla eljárási szabálysértések miatt hatályon kívül helyezte, és a Bács-Kiskun Megyei Bíróságot új eljárás lefolytatására kötelezte.

Gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértés vétségében mondta ki bűnösnek a Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2010. január 27-én B. Zoltán (1970 szalkszentmártoni lakos) vádlottat, és ezért őt 6 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte. Az ítélet ellen a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.Forrás: Szegedi Ítrélőtábla