1931-ben éppen a tegnapi napon,
június 13-án került sor a Szegedi Szabadtéri Játékok első előadására. Azon az estén Wojnovich Géza Magyar Passióját mutatták be a közönségnek a Szegedi Nemzeti Színház előadásában. A darabot Hevesi Sándor rendezte. A Játékok ötletét először, néhány évvel korábban, Juhász Gyula szegedi költő vetette fel. A gondolatot a kulturális és politikai élet legtöbb neves képviselője támogatta, így csak pár évet kellett várni arra, hogy az ötlet valóra is váljon. A debütálást követően, a szabadtéri előadások töretlen sikerrel minden év nyarán Szeged fő attrakcióját jelentették. 1933-ban műsorra került a régóta vágyott Madách-mű, Az ember tragédiája. A darab rendezését Hont Ferenc kapta meg. A Szabadtéri, a város lakosságának összefogása eredményeként, a nyár közepére új nézőteret kapott, így 2000 ülő és 2500 álló helyet magába foglaló állandó nézőtér került a Dóm térre. 1933. augusztus 26-át, Az ember tragédiája első szabadtéri bemutatóját, sokan tekintik a Szabadtéri Játékok első igazi születésnapjának. A következő pár évben olyan fantasztikus előadásokat láthatott a közönség, mint a Háry János, a Requiem című Verdi opera, a Turandot, az István király népe, a Fekete Mária, a Bizánc, vagy éppen az Aida.

A sikersorozatnak a II. világháború vetett véget,
az 1939-es nyár után 20 évig csöndes lett a tér. Később, 1959 júniusában, a Hunyadi László dallamaival kezdődött meg újra a Szegedi Szabadtéri Játékok máig tartó, töretlenül sikeres második fejezete. (Így tulajdonképpen ez egy újabb születésnap!) 1994-ben a Játékok végül új nézőteret kapott. A teret egész évben elfoglaló lelátót, csak az előadások idejére felállított, 4000 férőhelyes mobil nézőtérre cserélték le. A szektorokat az 1879-es tiszai nagyárvíz idején segítséget nyújtó európai fővárosokról (London, Róma, Párizs, Berlin, Brüsszel, Bécs), illetve Szeged testvérvárosairól (Darmstadt, Turku, Parma, Nizza, Szabadka, Toledo, Odessza) nevezték el. Az újkori játékok több mint 40 éve alatt – 142 darab 657 előadására – több mint 3 millióan voltak kíváncsiak.

Idén biztosra mentek a szervezők. Nem titkoltan ők is féltek a válság hatásától, így populárisabb produkciókat választottak ki, annak reményében, hogy ezekkel garantáltan az összes jegyet képesek lesznek eladni a bemutatókig. Két darab is először mutatkozik be a Dóm téren: a My Fair Ladyt és a Hairt sem játszották még itt sosem. Az előbbi az évad első bemutatója lesz Novák Eszter rendezésében, Tompos Kátya főszereplésével. Érdekesség, hogy a koreográfus a rendező testvére Novák Péter lesz, aki kicsit később a Dózsa című táncmű címszereplőjeként tér majd vissza a Dóm térre. A z 1514-es parasztfelkelés vezetőjének életét mutatja majd be a táncos darab, és a kétévente megrendezett Néptáncfesztivál zárásaként valósul majd meg. Július utolsó előtti szombatján Operett-Opera Gálát mutatnak be a Budapesti Operettszínház művészei valamint jeles operaénekesek.

Többek között olyan népszerű melódiák hangoznak majd el, mint a Marica grófnő, Csárdáskirálynő, Bánk bán, Traviata, Varázsfuvola, A sevillai borbély, vagy a Parasztbecsület részletei. Július végén nemzetközi szereposztásban a Carment állítja színpadra Kerényi Miklós Gábor KERO®. Zárásként pedig mindenidők talán legismertebb musicalje, a Hair kerül most először bemutatásra. A rendező Bagó Bertalan lesz, George Bergert pedig Dolhai Attila játszhatja majd el a méltán híres színpadon.

Szegedi Szabadtéri Játékok az ország legnagyobb, méltán legsikeresebb és Közép-Európa egyik legjelentősebb nyári színházi fesztiválja, amelyen évente közel hetvenezer ember fordul meg, és ami tegnap 79 esztendős lett. Forrás: szeged.hu