Vasárnap este hat órakor az Országos Műszaki Irányító Törzs döntése alapján bezárják a tiszaroffi árapasztó tározó zsilipjeit; a műveletet az a hidrometeorológiai előrejelzés indokolja, mely szerint egy újabb tiszai árhullám tetőző vízszintjének csökkentése érdekében szükségessé válhat ismételt megnyitása – közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (Kövikövizig) védelemvezető-helyettese az MTI-vel.

Békési István, a térség vízügyi szervezet szolnoki sajtótájékoztatóján elmondta: a tározó első bevetésén jól vizsgázott, megnyitása óta 60 millió köbméter vizet, azaz maximális kapacitásának kétharmadát fogadta be.

Tájékoztatása szerint a Tisza vízgyűjtőin szombaton sehol nem hullott csapadék, és az utóbbi napok 30-35 Celsius fok feletti hőmérséklet maximumai felgyorsították az apadást a mellékfolyókon.

A Tisza árhulláma jelenleg Tiszabő térségében tetőzik, Szolnoknál a maximális vízállás 960 centiméter körül értéken a jövő hét elején várható.

A Kötikövizig összes árvízvédelmi szakaszán, 630 kilométeren tartanak fenn készültséget. Rendkívüli készültség 230 km hosszon érvényes, a Zagyva jobb és bal partján, az Újszász és Jászberény közötti szakaszon, a Tisza-tó körül Poroszló-Kisköre-Tiszafüred között, illetve a Tisza jobb és bal partján Kisköre-Szórópuszta, valamint Pusztataskony-Fegyvernek között.

Az árvízi jelenségek és a töltések felpuhulása egyre több helyen tapasztalhatók a hosszan tartó magas vízállás következtében. A szivárgó vizek kivezetése a töltéstestből és lokalizációja több helyszínen is zajlik. Szintén több helyen van szükség bordás megtámasztásra – jelezte.

Szolnok belterületén befejeződött a Tiszaparti sétány támfalának megerősítése. A Zagyva bal partján lévő emeletes lakóházak védelmében ellennyomó medence épül a szivárgóvizek lokalizációjáért. Az előrejelzések szerint 50 km/órás sebességű keleti szél várható, ami szükségessé tette, hogy Tiszasülynél 500 méteren a hullámverés ellen is védekezzenek.

Az árvíz elleni munkákban az elmúlt 24 órában összesen 2096 ember vett részt.Forrás: Hirado