— Ősszel azt mondtuk, idehozzuk Európát, Békéscsabát pedig elvisszük a megyehatáron túlra. Mindkét tervünket valóra váltottuk — mondta el Fekete Péter színházigazgató. — A közép-európai színházi szomszédolás jegyében hét nemzet legjobb darabjait láthatta a Viharsarok közönsége.

Közülük is az ukránt emelném ki, mert ők voltak az elsők. A minta, amire a többieknek hivatkozhattam. A nagyon erős kezdést mindenki túl akarta szárnyalni, ezért mindegyik hónapunk eggyel jobb lett, mint az előző. Az előadásokon túl hatalmas kapcsolati tőkét nyertünk, nemcsak színházi, de nagyköveti szinten is. Az elmúlt évadban létrehoztuk a Porondszínházat, amit most útnak indítottunk. Budapest már megismert bennünket, ezután Kapolcs és Debrecen következik.

A színidirektor a legbüszkébb mégis azokra az országos és nemzetközi elismerésekre, amelyeket a szakmától és a közönségtől kaptak az utóbbi hónapokban.

— Az elmúlt húsz évben nem fordult elő, hogy a Jókai színház annyi elismerést hozzon haza, amennyit az idén. Három rangos fesztiválon hat komoly díjat söpörtünk be. Közben megbíztak a Vidéki Színházak Igazgatói Testületének vezetésével is, a kollégák szerint azért, mert Békéscsaba sikere számukra pozitív példa, hátha ez a szervezet is hatékonyabban működne.

Fekete Péter nyíltan beszélt a hiányosságokat jelző kritikákról is:
— Közönségünk jó része a szórakoztató darabokat kedveli, ezért a következő évad bérletes előadásaiban több lesz a könnyedebb műfaj. Egy tanárnő jelezte, hogy tanulóival kénytelen Budapestre utazni, ha angol nyelvű produkciót szeretne látni. Nos, a következő évadban már hozzánk is jöhetnek. Tapasztaljuk, hogy a megyében mekkora igény van a táncos előadásokra. Elindítunk hát egy tánc-színházi bérletet. Azt is látom, hogy a munkatársaim harmadik éve dolgoznak csúcsra járatva. Jövőre jobban oda kell figyelni a pihenésükre, feltöltődésükre.Forrás és bővebben: beol.hu