Újabb ingyenes védőoltást biztosít gyermekeknek Hódmezővásárhely önkormányzata az Egészséges Vásárhely Program (EVP) keretében.
A pneumococcus vírusok agyhártyagyulladást, vérmérgezést, tüdőgyulladást és középfülgyulladást okozhatnak, és főleg az ötévesnél fiatalabb gyermekeket veszélyeztetik. Ezen vírusok elleni védőoltást 2008. október 1-től biztosítja ingyenesen az állam a két évesnél fiatalabb gyermekek számára. Most az önkormányzat és egy gyógyszergyártó cég jóvoltából a negyedik életévüket betöltött, de 5 évesnél fiatalabb gyerekek kaphatják meg az amúgy 16 ezer forintba kerülő oltást térítésmentesen mondta el dr. Kallai Árpád, a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet főigazgatója sajtótájékoztatón.
Ha Nemecsek Ernőt ezzel a vakcinával beoltották volna, egy enyhe náthával megúszta volna érvelt irodalmi példával dr. Havasi Katalin. Az önkormányzat egészségügyi tanácsnoka hozzátette, hogy ez a védőoltás illeszkedik a város hagyományaihoz. Hiszen a 13 éves, 7. osztályos leányok amennyiben igénylik, ingyen kaphatják a HPV vírus elleni oltást, 14 és 25 éves korig pedig kedvezményesen vehetik fel.
A pneumococcus elleni oltás sem kötelező, a szülőknek kellett nyilatkozniuk, miután megkapták a tájékoztatást. Az érintett korcsoportba 402-en tartoznak Vásárhelyen, ebből 274 gyermek szülei kérték a védőoltást tudtuk meg dr. Csányi Pétertől, az EVP programigazgatójától, aki hozzátette, hogy a 402 gyermek között vannak, akik már korábban, térítés ellenében megkapták az oltást.
Dr. Kallai Árpád reményét fejezte ki, hogy mint ahogy a HPV elleni oltás esetében is, most is lesznek majd más települések, amelyek követik Hódmezővásárhely példáját. Az oltást a háziorvosok adják be az érintett gyermekeknek az elkövetkező hetekben.

Kokovai Péter