Nagy öröm, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére egyre többen támogatják a kerámia művészettel kapcsolatos programokat, kiállításokat – mondta Pannonhalmi Zsuzsa. A kiállításokról elmondta, hogy szeptemberig látható az Alföldi Porcelángyár tervező művészei 1968-tól 2000-ig tárlat, majd terveznek a másik szárny megnyitásával a XXI. század kerámia művészetét ismertető kiállítást, amely a hódmezővásárhelyi kerámia és porcelán helyzetét mutatná be és ehhez egy konferencia is kapcsolódna. A keramikus művész a műsor folyamán hangsúlyozta a Vásárhelyi Kerámia Szimpózium és a Vásárhelyi Kerámia Művésztelep fontosságát is.

Prof. dr. Mucsi Imre – a baráti kör egyik alapítója – műsorunkban a Nagy Sándor utcai épület átalakításáról, a Művészeti, Kutatási és Oktatási Központ fejlesztéséről beszélt. A központ a vásárhelyi kerámia művészetét jelenítené meg, és bemutatná a jövőjét is. Az épületben állandó és időszaki kiállítások lennének, valamint digitális könyvtár, kutatási centrum és műterem is. A zárt udvarba térvilágítást, szökőkutakat terveznek, ezáltal a hely alkalmassá válna szabadtéri tárlatok és egyéb rendezvények megtartására tudtuk meg Mucsi Imrétől. A kiállítóteremben a munkálatok jelentős része már elkészült, de még szükséges a parketta felcsiszolása és lakkozása, az ajtók, ablakok restaurálása is. A Kerámia Művészetpártolók Baráti Körének tagjai ehhez várnak segítséget.

Csorbáné dr. Tóth Mariann ismertette a nyári táborokat és programokat, a kerámia művészeti képzés lehetőségét és szükségességét a fiatalok körében. Abban mindannyian egyetértettek, hogy a hagyományok megőrzése érdekében a kerámia művészetét minél szélesebb körben meg kell ismertetni az emberekkel.Olasz Mónika