A javaslat szerint az egyetemes szolgáltatók szóban forgó árait újra az illetékes miniszter határozza meg.

A kormány a hét végén döntött az energiaszolgáltatás területén bevezetendő ármoratóriumról – emlékeztet a földgázellátásról és a villamos energiáról szóló törvények módosítására beterjesztett javaslat általános indoklása. Az előterjesztésben az olvasható: az ármegállapítással szemben támasztott alkotmányossági követelményekkel összhangban biztosítani kell, hogy az egyetemes szolgáltatás ára a hatékonyan működő engedélyes gazdálkodó szervezetek indokolt működési és tőkeköltsége, és összehasonlító elemzések alapján kerüljön meghatározásra. Lényegesnek mondja az előterjesztő ugyanakkor, hogy az árak megállapítása során a legkisebb költség elvét is érvényre kell juttatni.

E szerint a döntés lehetőséget ad arra, hogy az egyetemes szolgáltatás árát a hatékonyan működő gazdálkodók indokolt működési és tőkeköltsége, illetve összehasonlító elemzések alapján határozzák meg – olvasható az indoklásban.

Ha a törvényjavaslatot elfogadja a parlament, az energetikát is felügyelő fejlesztési miniszter, tehát Fellegi Tamás dönthet az áram és a földgáz lakossági és kisfogyasztói áráról. A döntés előkészítéséért változatlanul a Magyar Energiahivatal felel majd.

Forrás: MTI/Index