Az aláírásgyűjtő íven azok támogatását várják, akik egyetértenek azzal, hogy az Országgyűlés tárgyalja újra a nyugdíjkorhatár 62 évről 65 évre történő emelését. A kezdeményezéshez a bölcsődei dolgozók és a rendvédelmi képviseletek is csatlakoztak.

A szakszervezeti vezető elmondta, az Országos Választási Bizottság az aláírásgyűjtő ívet hitelesítette, mostantól hatvan nap áll rendelkezésre az aláírások összegyűjtésére. Ahhoz, hogy az Országgyűlés kötelezően tárgyalja, ötvenezer érvényes aláírást kell összegyűjteni – tette hozzá.

Galló Istvánné közölte: a kezdeményezés bölcsődei dolgozóktól indult, a 65 éves korhatár bevezetése ugyanis főként az óvónőknél, dadusoknál jelenthet problémát. Nem biztos, hogy hároméves gyermekekből álló 25 tagú csoportot maradéktalanul el tudnak látni 65 évesen – jelezte. Gondként jelölte meg azt is, hogy túl gyorsan akarják bevezetni a megemelt korhatárt, s nem lenne elegendő felkészülési idő.

A tavaly elfogadott jogszabály értelmében fokozatosan 62-ről 65 évre emelkedne az öregségi nyugdíjra jogosító korhatár, azonban az 1952. január 1-je előtt születettek esetében marad a betöltött 62. életév. Az előző kormány ezt a lépést azzal indokolta: a nyugdíjrendszer hosszabb távú fenntarthatósága szempontjából elkerülhetetlen, hogy a várható élettartam emelkedésével párhuzamosan, a nyugdíjkorhatár is emelkedjen.

Forrás: MTI