Összefogás született Kisteleken az I. világháborús emlékmű és a megemlékezés terén. Szombathelyi Árpád egy turulmadarat faragott ki kőből, melyet további felajánlásképpen Falusi László helyezett fel az emlékműre, majd a szombati megemlékezésen leleplezték, és Lackó Ferenc plébános megszentelte.

Az eseményen Nagy Sándor polgármester beszédében arra emlékezett, hogy a hetvenes években talán három mondatot említettek Trianonról az iskolákban. 90 év múltán pedig már tudni szeretnénk, hogy mi miért történt. 20 évvel a rendszerváltozás után a politika végre a megemlékezés napjává emelte július 4-ét, a Nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az Országgyűlés. Ma pedig a diákok csodálkozva szemlélik a térképet, hogy mekkora volt és mekkora lett Magyarország.

A városvezető hangsúlyozta: a trianoni szerződés nem szólt másról, minthogy a francia és angol szövetségesek úgy gondolták, nem jó az, ha egy ilyen erős osztrák és magyar egység itt van, ezért azt látták jónak, hogy daraboljuk fel, osszuk meg őket, de hagyjuk meg, mert arra jók lesznek, hogy ha az oroszok megtámadnák Európát, akkor egy védelmi vonalul szolgálnak.

Nem arra van itt igény, hogy területeket kérjünk vissza, egyszerűen csak az igazságot akarják tudni és emlékezni az emberek mondta, majd felolvasott néhány sort az 1920-as szerződésből.

`A Szövetséges és Társult Kormányok kijelentik és Magyarország elismeri, hogy Magyarország és szövetségesei, mint e veszteségek és károk okozói, felelősek mindazokért a veszteségekért és károkért, amelyeket a Szövetséges és Társult Kormányok, valamint polgáraik az Ausztria-Magyarország és szövetségesei támadása folytán rájuk kényszerített háború következményeképpen elszenvedtek.`

Szombathelyi Árpád portálunknak elmondta: azért határozott a turulmadár kifaragása és felajánlása mellett, mert a turul, mint az ősi magyar összetartozást szimbolizáló madár, egyben a nemzeti összetartozást is szimbolizálja. Falusi László pedig saját és segédei munkáját ajánlotta fel, megtisztították az emlékmű köveit, újrafugázták és felhelyezték a turulmadarat, így egykori szépségében, kiegészülve áll a Petőfi utca Munkácsy utcai sarkán.

A megemlékezés során az Id. Vándor Rudolf Fúvószenekar játszott térzenét, majd a Cuháré Kulturális Egyesület zenélt és mutatott be magyar népi táncokat.