A Sóshalmi Általános Iskola az 1909/10-es tanévben épült meg és egészen 1986-ig, a körzetesítésig a Sóshalmi tanyavilág iskolája volt, amely, azóta tovább működik, mint a Sóshalmi Olvasókor. Itt rendszeresen tartanak kulturális programokat mondta el Nagy Sándor, a rendezvény egyik szervezője, aki hozzátette, hogy ebből a 100 évből 50-et tanított a sóshalmi iskolában a Kenéz család, ami példaértékű, hiszen az országban máshol nem büszkélkedhetnek hasonlóval, mint a Kenéz család tagjai. A nagyszülő, a szülő és az unoka is ebben az iskolában tanított, ezért szombaton domborművet avattak a tanároknak: Kenéz Sándornak, idősebb Kenéz Sándornénak és Kenéz Sándorné Kajtár Juliannának.
A jubileumi ünnepségen dr. Kószó Péter, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város alpolgármestere mondta a centenáriumi beszédet, majd az ötven éve végzettekkel közösen húzta le a leplet a teremben található emléktábláról, melyre az iskolában tanító 22 neve szerepel.

Az egész családja ellátogatott az ünnepségre Hegedűs Annával, aki a sóshalmi iskolában tanult, sőt még két gyermeke Gojdár Zsuzsa és Gojdár Sándor is itt végeztek. Anna elmondta, hogy nagyon jó érzéssel tölti el, hogy újra találkozhat osztálytársaival, barátaival. Mindannyian szerettek ide járni tanulni, hiszen ebben az iskolában tanultak emberiséget. Egy csoportban 30-40-en voltak és a számtant, az olvasást mindent tanítottak nekik. Sokat feleltek és rengeteg verset tanultak. A Kenéz házaspárt nagyon jó tanító volt, mindenki szerette őket, hiszen bármilyen problémában segítettek.
Egy tanyasi iskolát össze sem lehet hasonlítani egy mai általános iskolával mondta Molnár Jusztina, aki Vecsésről érkezett Simon Ágnessel a jubileumi rendezvényre. A szívem húzott vissza, hiszen két testvérem Ernő és Lajos is ebbe az iskolába jártak tudtuk meg Jusztinától, aki könnyek között emlékezett vissza a régi szép időkre.
A programok között szerepelt még az iskolatörténeti kiállítás megnyitója, melyet az épület egyik termében állítottak ki, ahol fotókat nézegetve és az írásokat olvasva előjöttek a régi sztorik, gondolatok, melyek könnyeket, illetve mosolyt csaltak az arcokra.