Csütörtök reggel 7 órakor a bajai vízmérce 623 centit mutatott, Paksnál 486-ot mértek. Az előrejelzések szerint hétfőre Bajánál eléri a 800 centit a vízszint és további áradás várható. Közben az Alsó-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Országos Védelmi Irányító Törzs rendelkezése útnak indított egy 19 fős, árvíz-védekezési szakemberekből álló csapatot, ők a kritikus helyzetű Hernád védelmi vonalain segítik a helyi szakemberek munkáját, tájékoztatott minket Telkes Róbert, vízügyi igazgató.
Gödön Sándor, a katasztrófavédelem helyi irodájának vezetője elmondta: Baján három lakóépületből kellett kiköltöztetni az embereket a víz miatt, a tűzoltókat sok helyre hívták, mert szuterénbe illetve pincébe került víz. Vaskúton szintén három ház került veszélybe, az egyik Kossuth utcai épületben már aládúcoltak egy szobát, éppen végeztek a kipakolással mikor kidőlt a fal.

Nemesnádudvaron bezárták az óvodát, mert két belső fala megrepedt. Vancsik György jegyző érdeklődésünkre elmondta: statikus és kárszakértő véleménye után dől el, hogy a hetvennél több gyereket befogadó óvoda-bölcsőde mikor nyithat ki. A régi, de folyamatosan felújított épületnél valószínűleg nem csupán az eső okozott kárt, elképzelhető, hogy a korábbi csőtörésnek kis szerepe van a kárban tette hozzá a hivatal vezetője.
Baján sokat javult a helyzet már szerdán is, hiszen az előző nap megtelt a csapadékvíz-elvezető és a szennyvízcsatorna-rendszer leürült. Így vetette össze Derekas László, a városüzemeltetési iroda vezetője az előző napok történéseit. Mint mondta: sok átereszt kellett megtisztítaniuk a szakadó esőben, volt olyan, amiben benne maradt a zsalu, másutt pedig az árkokba hordott szemét okozott gondot. A városháza az árvízi védelmi készletből homokzsákokat adott át a tűzoltóknak, és a Nagy-Pandúr-szigeten nyúlgát építésébe kezdtek, mert jön a Duna.

A Duna 750 centis vízállásánál az érsekcsanádi ártéti nyaralók küszöbéig ér a víz, Dunafürdőre és Veránkára is elindul. A Nagy Pandúr-szigetet 880 fölött már nagy valószínűséggel elönti a Duna, 900-nál a Sugovica kilép medréből, a Halászpart elöntéshez közeli helyzetbe kerül. A jelenlegi számítások szerint jövő szerdára 900 centis vízállás várható. Négy éve 952-vel tetőzött a folyó Bajánál, a legmagasabb jégmentes vízállás pedig 976 cm volt 1965-ben mondja a kilátásokról Csáky Eszter, a vízügyi igazgatóság kommunikációs munkatársa.
Az Adukövizig területén a belvíz csatornákon a vízszintek jelentősen megemelkedtek a májusi rekordmennyiségű csapadék hatására. A dunai árhullám miatt már csak Soltnál és Bajánál lehet egyszerűen kivezetni a vizeket, 6 szivattyútelepen másodfokú a belvízvédelmi készültség, naponta 1 millió köbméternél több vizet emelnek át a befogadókba. Az elöntött területek nagysága mégis meghaladja a 12 ezer hektárt.Forrás és teljes cikk:baon.hu