Figyelem, párbeszéd, valamint beleszólás a most kezdődő kormányzati munkába -így összegezte a köztársasági elnök az általa életre hívott Bölcsek Tanácsának munkáját és az ELTE-n a korrupció elleni fellépésről szervezett konferencia célját. Sólyom László szerint minden az elhatározáson múlik, azon, hogy valóban elkötelezi-e magát most a kormányzat amellett, hogy kímélet nélkül, a saját híveket sem tekintve, nekimegy a korrupciónak, és saját érdekében ezt végigviszi rendkívüli erőszakkal és erővel Az államfő azt mondta: a pártatlanság lesz a vízválasztó.

A korrupció egy mélyen gyökerező társadalmi minta, amit nem lehet teljesen kiirtani, csak elviselhető mértékűre visszaszorítani. Nem hiába tűztek ki egy tíz éves időtávot arra, hogy a korrupciós rangsorban Magyarország mögött húsz hellyel álló Szlovénia szintjére szorítsuk vissza a visszaélések számát. Fodor István, a Bölcsek Tanácsának tagja tizenkét fontos intézkedést fogalmazott meg a Szárny és Teher címmel kiadott kötetükben. Ezek közül különösen fontosnak nevezte a bíróságok, ügyészségek specializálódását, megerősítését.

A miniszterelnök-helyettes a közjó privatizálásának tartja a korrupciót, ami, `belülről marja szét a polgár és a politika között fennálló bizalmi viszonyt`. Navracsics Tibor úgy véli, az állami túlszabályozás teszi tapinthatóvá a visszaéléseket. Elsődleges feladatunk a korrupció elleni harc, ehhez pedig a korrupciót felszámoló intézményeknek, a korrupció felszámolását lehetővé tevő jogszabályoknak és azok hatékony végrehajtásának minden támogatást meg kell adni, és a jövőben mi meg is fogunk adni – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.