A közterületeken való várakozás szabályozását törvényi változások miatt július 1-től módosítani kell. Magyar rendszámú kocsi nem kap kerékbilincset, csak külföldi hatósági jelzésű. Egységes lesz a parkolási díj, nem lesz külön díj a piacon. A Tóalj utca és a Rapcsák András utca útfelülete is önkormányzati kezelésbe kerül július 1-ig, így a törvény hatályba lépésére ezek a területek is meg fognak felelni a törvényalkotó ez irányú szándékainak.

Varga András belvárosi képviselőként elmondta: a parkolási díj bevezetésével javította a parkolási lehetőségeket. Megállapította, hogy a most működő mélygarázst kevesebben használják többet kell gyalogolni, nincs `szem előtt`. A díjtételek csökkentésével a mélygarázsba lehetne irányítani a kocsikat. Tapasztalata, hogy a János térnél, a Bercsényi utca elején olyanok parkolnak, akik a buszpályaudvarról Szegedre utaznak.

Dr. Lázár János hozzátette: a mélygarázsok igénybevételét a felszíni parkolás megszüntetésével lehet elérni, ahogy lesz a Zrínyi utcán, a Hódi Pál utcán és a Dr. Rapcsák András utcán. A képviselők a piaci parkolót is az általános parkolási rend részévé tették, a parkolási díjat óránként 20 forinttal emelték a képviselők egy tartózkodás mellett.

Húsz év alatt 10 százalékkal csökkent Hódmezővásárhely lélekszáma állapította meg Bálint Gabriella, a Kapcsolat központ főigazgatója a szociális és fogyaték ügyi koncepció bemutatása során. Komoly és egyre szaporodó gondokkal találkoznak a szociális területen dolgozók. Az előterjesztésben szerepel fogyatékos ügyi tanács felállítása, és állandó találkozóhely létrehozása fiataloknak, illetve kiállítási lehetőséget a fogyatékkal élők alkotásainak. Emellett bővíteni kell a munkahelyhez juttatás módjait is. A koncepciót egyhangúlag elfogadta a testület.

A gyermekjólét és a gyermekvédelem területéről szóló beszámoló kapcsán elhangzott: egyre nő azoknak a gyerekeknek a száma, akik szegény családban élnek, és számos támogatási formát igyekszik nyújtani az önkormányzat ezeknek a családoknak mondta el Nagyné Dr. Tari Ibolya. Egyre több a bántalmazás: lelki fizikai, sőt szexuális jelentette ki Bálint Gabriella főigazgató, hozzátéve: minden ilyen ügyet a rendőrségnek is átadnak feljelentéssel. Szó esett az ingyenes jogi tanácsadásról és logopédiai szolgálatról, valamint az ügyeleti szolgálatról, amely krízis esetén tud fellépni.

Dr. Égető Gábor, a gyámhivatal vezetője elmondta: évente tízezer ügyirattal dolgoznak, hozzájuk nem csak a gyermekek, hanem a gondnokság alá helyezett személyek is tartoznak. A hivatal dönt arról, hogy azok a gyerekek, akik szüleiknél nincsenek biztonságban, hogyan kerüljenek biztonságos körülmények közé, nevelőszülőkhöz, vagy gyermekvédelmi intézménybe.

Arnay