Vesztegetés és kétrendbeli közokirat-hamisítás bűntettében mondta ki bűnösnek a Békés Megyei Bíróság 2009. december 3-án R. Mihály, 1969-es születésű, békéscsabai lakost tájékoztatta lapunkat az ügy előzményeiről dr. Bátyi Zoltán, a Szegedi Ítélőtábla sajtótitkára, hozzátéve: a férfit a bíróság 1 év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönre, mellékbüntetésül pedig 150 ezer forint pénzmellékbüntetésre ítélte.

A vádlott és védője a vesztegetés bűntettében felmentés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Az eset kapcsán megtudtuk, a büntetlen előéletű vádlott, aki főiskolát végzett, közgazdász szakképesítéssel rendelkezik, a Békéscsabai Vám- és Pénzügyőri Hivatal alkalmazásában áll.

R. Mihály pénzügyőr hadnagy két munkatársával együtt (közülük az egyik az ügy másodrendű vádlottja volt, s esetében az elsőfokú ítélet már jogerőssé is vált a szerk.) 2008 novemberében másodlagos ellenőrzési csoportként a méhkeréki határátkelőhelyen jövedéki ellenőrzést végzett, és a közúti fuvarozás szabályainak betartását ellenőrizte.

November 12-én délelőtt fél 10 körül belépésre jelentkezett egy román állampolgár tehergépkocsijával. A vádlott elkérte 28 napra visszamenőleg a tahográf korongokat, és észrevette, hogy a gépjármű vezetője korábban megszegte a szabályokat azzal, hogy álló járműben 24 órát meghaladóan használta ugyanazt a tahográf-korongot.

A hiányosságra felhívta a jármű vezetőjének figyelmét, majd 20 ezer forint jogtalan előnyt kért tőle, kilátásba helyezve, hogy a szabálytalanságért 300 ezer forint pénzbírságot is kiszabhat. A román sofőr nem volt hajlandó fizetni, és a helyszínre hívta cége ügyvezetőjét, aki előtt a vádlott azt mondta: ha nem tudja a gépkocsi vezetője, hogyan kell ilyen helyzetben viselkedni, és nem volt jó a húszas, akkor 100 ezer forint lesz a büntetés közölte az ügy részleteiről szólva a sajtótitkár.

Kiderült, miután a román állampolgárok megtagadták a jogtalan előny kifizetését, a vádlott megkezdte a hivatalos közigazgatási eljárást. Az okmányok összeállításakor az egyik köziraton hamisan ellenőrként tüntette fel kollégáját, és vele azt aláíratta, annak ellenére, hogy az ellenőrzésben nem vett részt, sőt az ellenőrzés lefolytatására nem volt jogosult. A vádlott később egy másik közokiraton is feltüntette jegyzőkönyvvezetőként a társát, azt a látszatot keltve, hogy a gépjármű vezetőjét az ő, mint jegyzőkönyvvezető jelenlétében hallgatta meg, holott ilyen eljárási cselekmény nem történt.

A vádlott a román sofőrtől szerzett információkat és az eljáráshoz szükséges adatokat annak okmányaiból írta ki anélkül, hogy az eljárás alá vont személyt jogairól és kötelezettségeiről történő figyelmeztetés után meghallgatta volna.

Az ügyet csütörtökön tárgyalják a Szegedi Ítélőtáblán.Forrás: beol.hu