Napjainkban az egészségügy egyre több költséget emészt fel, az információs technológiák és a telekommunikáció költségei viszont csökkennek. Az orvoslás és az informatika összefonódásával létrejött a telemedicina. Az Internet révén bárhová elküldhető a röntgenfelvétel, az ultrahang, az EKG vagy bármi egyéb. A lényege, hogy az orvos, aki nem azonos helyen tartózkodik a beteggel legyen az akár egy másik városban – tudjon diagnózist felállítani, és terápiás javaslatokat tenni.

A telemedicina több fajtája is elterjedt. Beszélhetünk telekonzíliumról, telepatológiáról, telepsychiátriáról és telekardiológiáról is. A térségben a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel kórházban már működik egy ágazat, a telekardiológia tájékoztatta portálunkat dr. Baráth Lajos főigazgató. Hozzátette, hogy a makói kórház fekvése és az átmenő forgalom nagysága indokolta, hogy a sürgősségi ellátás hatékonysága érdekében gyors radiológiai reagálást alakítsanak ki, és mivel nincs délután 16 óra után radiológus az intézményben, ezért megoldásként a békéscsabai kórházzal együttműködve Interneten keresztül értékelik a röntgenfelvételeket. Ezzel az eljárással megoldódhat az egészségügyi rendszerben tapasztalható radiológus hiány. A főorvos elárulta, hogy a szentesi dr. Bugyi István kórházban is indultak fejlesztéssel kapcsolatos programok, beruházások.

Dr. Baráth Lajos beszélt a jelenlegi egészségügyi helyzetről és a véleménye szerinti szükséges változásokról. Több kormányzati cikluson átívelő nemzeti egészségügyi stratégiáját műsorunkban is kifejtette, melynek lényege a többi program mellett, az egészségügynek más szektorban való megjelenése, egészségtudatos gondolkodás és az egészségügyi ellátások átszervezése. A főorvos hangsúlyozta a megelőzést, a szűrések és népegészségügyi programok fontosságát is.Olasz Mónika