Az afganisztáni misszióra is készülő magyar katonák szlovén és olasz bajtársaikkal együtt gyakorolták a háborús övezetben majd` mindennapinak számító helyzetek megoldását a Clefer Ferret 2010 gyakorlaton hétfő délelőtt.

A gyakorlat szituációja szerint egy vezető politikus épp felavatja az afgán területen épült új kórházat, amikor öngyilkos merénylő robbantja fel a testére erősített robbanószert. A katonák, akik a helyszínt biztosították erősítést hívtak, és elkezdték a sérültek mentését, és kimenekítették a helyi politikust a veszélyzónából.

A mentőhelikopter két vadászhelikopter védelme alatt érkezett a kórházhoz, ahol a sebesülteket ellátták, és légi úton elszállították. Közben megérkeztek a helyi rendőrök is, akik a további akcióknak a katonákkal közösen igyekeztek elejét venni.

Ilyenkor nem ritka, hogy két támadásra is sor kerül, hogy az első riadalmát kihasználva egy másik, sokszor az előzőnél nagyobb hatású terrorcselekményt hajtsanak végre. Itt is megjelentek a támadók, s hiába szólították fel a teherautóval érkezőket, csak az állította meg a szituáció szerint robbanóanyaggal megrakott járművet, amikor a katonák tűz alá vették és felrobbantották.

A gyakorlat második felvonásában egy segélyszállítmánnyal érkező konvojt ért támadás: az egyik teherautó mellett robbant gránát, amelytől az nem tudott tovább haladni. A konvojt kísérő katonai járművek körbe vették a megsérült teherautót, és kimenekítették személyzetét.

Közben a rádión kért segítség is megérkezett helikopterek formájában, s emellett feltűnt az égen a magyar haderő két új, Grippen típusú vadászgépe, amelyek tüzet nyitottak az ellenségre.

A gyakorlatot értékelő sajtótájékoztatóján dr. Simicskó István honvédelmi államtitkár kijelentette: a gyakorlat igazolta a magyar katonák felkészültségét, azt, hogy jól tudnak együtt működni a NATO kötelékében is. Az államtitkár az első kormányülésen tartózkodó honvédelmi miniszter, Hende Csaba nevében is ígéretet tett, hogy az új kormányzat biztosítani fogja a forrásokat a honvédség megfelelő működéséhez.Arnay