A két hétig tartó nemzetközi gyakorlat célja, melyen ma a Rádió 7 és a www.promenad.hu két tudósítója is jelen lehetett, a magyar-olasz-szlovén többnemzeti szárazföldi kötelék (Multinational Land Force, azaz MLF) műveleti hatékonyságának növelése és a részt vevő katonák felkészítése a sikeres missziós feladatellátásra. Ez a Clever Ferret 2010, azaz a `Okos Menyét` hadgyakorlat. A felkészülésnek nem csak a hadi gyakorlatok, de a tábori élet gyakorlása is szerves részét képezi, így mi is belestünk egy kicsit a bakonyi úgynevezett angol tábor életébe. Itt a magyar katonai szervezetek közül 25 van jelen, ebből mintegy 900 katona Vásárhelyen teljesít szolgálatot. És hogy mennyire nem csak a férfiak állnak helyt a honvédségnél, mi sem bizonyítja, hogy összesen mintegy 60 nő dolgozik a táborban, ebből előreláthatólag 10-12 fő külföldre is kiutazik majd misszióba.

A tábor első ránézésre hideg és embert próbálónak tűnik, de ha betérünk egy-egy sátorba, rögtön megváltozik a véleményünk az egészről, hiszen az itt élő katonák (akik közül többen már egy hónapja vannak a helyszínen) mindent megtesznek, hogy a lehető leginkább élhető környezetet teremtsenek. Ez persze nem jelenti azt, hogy a szabályokat nem kell betartani, mert a gyakorlat és a tábor célja, hogy amennyire csak lehet, szimulálják az afganisztáni körülményeket, így például miután felébred egy honvéd, azonnal felöltözik katonai egyenruhába, ehhez pedig hozzátartozik a 8-10 kilogrammos golyóálló mellény és a fegyverek viselése is.

A tábor kialakítása is az állományok feladata volt, így nekik kellett a tűzbiztonságról és a megfelelő vízelvezetésről is gondoskodni, igaz ez utóbbi ellenére egyszer így is ki kellett települni a táborból a rengeteg csapadék miatt.

Molnár Csaba szakaszvezető a táborban beszélt portálunknak a felkészülésről, ő jelenleg a második lövészszázadnál gépjárművezető. Ő egyike azoknak, akik Hódmezővásárhelyről még április 26-án érkeztek vasúton Várpalotára, feladatai között pedig szerepel konvojkísérés, és őrzés-védelem is, de mint minden honvédelmi feladatkörnél, itt is fontos a folymatos képzés, hiszen hatalmas szerepe van egy-egy bevetésen. Ő a gépjárművezető, így neki kell figyelnie, nehogy ráhajtson bármire is, ami veszélyeztetheti az ő és társai biztonságát.

Szintén Hódmezővásárhelyről jött gyakorlatozni Tarnai Gábor, aki a logisztikában szolgál, és bár itt még csak két hete gyakorlatozik, de a missziók terén van már tapasztalata, volt már Koszovóban és Afganisztánban is. Mivel egyedül él, így legalább a család nem hiányzik annyira, igaz, az életfeltételekre sem panaszkodott a fiatal katona, mint mondta, nem egy beteges típus, a tisztálkodást és a nomád életkörülményt pedig elég gyorsan meg lehet szokni.

Sinkó Zoltán Imrének, aki szintén a lövészszázadban van, már kicsit nehezebb a távollét az otthontól, úgy is mondhatnánk, hogy vágja már a centit, hiszen egy hónapja és két napja van távol feleségétől és kisfiától. Mint mondta, a helyzetet csak nehezíti a kaotikus időjárás, ami néha patakszerű esőzéssel, hatalmas szélviharokkal és fák kidőlésével jár.

A körülmények ellenére a katonák nagyon jól viselik a kiképzést, és már nem is kell sokáig tűrniük, hiszen a hét végén zárul az akció.
Nézze meg képeinket a galériában is!
Fekete Evelin