Módos Gábor fotóművész az előző években tapasztalt élményekről, Szenti Tibor néprajzkutató pedig a tégla mint építőanyag és mint díszítőelem fontosságáról beszélt.

Kereken 10 éve, hogy először gyűltek össze Vásárhelyen Magyarország legnagyobb fotóművészei, köztük helyiek is. Anno a Fodor házaspár Eifert János segítségével Plohn József hagyatéka alapján kezdeményezte. A fotóművésznek a szabadságharc 1905-ben még élő veteránjairól készült képei példaértékűek abban a tekintetben, hogy mennyire fontos az, hogy a jelen Vásárhelyét be tudjuk mutatni majd 50 vagy 100 év múlva is. Nem beszélve a művész más jellegű képeinek néprajzi jelentőségéről.

Az előző években is mindig szívesen jöttünk erre az eseményre árulta el Módos Gábor fotóművész a sajtótájékoztatón. Hiszen nemcsak hivatalosan, hanem kedvesen, barátsággal fogadták őket városszerte. Mindenhol ezt tapasztalta, pedig igen sokfelé jártak Vásárhelyen. Hiszen az eddigi témák is megkívánták ezt. Több mint száz embert fényképeztek le, két alkalommal készültek portrék. De volt már kiállítva munkájuk a tanyavilág, a helyi népművészek kapcsán is.

Idén a téglaépítészetet emelték ki, hiszen Hódmezővásárhely épületeire ez kiemelkedően jellemző. Az Ótemplom, a belvárosi Szentháromság templom, az Ógimnázium vagy akár az árvízvédelmi kőfal, ami neve ellenére szintén téglából készült. Szenti Tibor néprajzkutató hozzátette: A téglát azóta használja az ember, mióta a vadászattal felhagyva letelepedett. Ezt az építőelemet igazán nem pótolhatja a vas, ráadásul igen szép lehet a megmunkálása. Azért is érdemes róla beszélni, hiszen ha belegondolunk, a négy őselem alkotása a tégla.

A hétfői sajtótájékoztatón kiemelték, hogy egytől egyig neves résztvevői lesznek ennek a programnak: Módos Gábor, Tóth József, Dozvald János, Oravecz Attila, Kresz Albert, Balla András, Herbst Rudolf, Csák Miklós, Dr. Kovács István, Eifert János. A helyi résztvevők: Szemerey Márta, Rapcsák Katalin, Hegedűsné Magdika és Szenti Tibor.

Hozzátették még a résztvevők, hogy arra kérik az embereket, ne rémüljenek meg, ha látják, hogy valaki a házukat fotózza éppen. Művészek alkotásaihoz és azok értékőrző kiállításához járulnak hozzá ezzel.

Juhász Éva