A dolgok mai állása szerint tehát a Kisköre felől közelítő árhullám magassága nem okoz majd gondot a Közép-Tisza mentén védekezőknek. Annál inkább figyelni kell azonban egyéb problémákra — elsősorban a gátak átvizesedéséből származható bajokra: a szivárgásokra, repedésekre, csúszásokra, amik miatt rossz esetben akár el is szabadulhat a víz.

A Tisza teljes megyei szakaszán érvényben lévő harmadfokú, tehát a legmagasabb készültség — többek között — azt jelenti, hogy megerősített, huszonnégy órás gátőri szolgálat felügyel a vízre és a gátakra, no és azt, hogy a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövízig) központjában is fokozott a készenlét.
A szombat és a hét vége már a készülődés jegyében telt a Tisza — valamint az általa visszaduzzasztott Zagyva — kritikusnak tartott pontjain, és ezeket a pontokat, szakaszokat mi sem mutathatta volna meg jobban, mint a 1999-es, 2000-es és 2006-os nagy árvizek tapasztalásai.
Szombaton délelőtt egy rövid kört tettünk néhány olyan helyszínen, ahol az árhullám fogadására készültek a gáton a szakemberek. Előtte Csibrán Zoltán, a Kötikövízig védelemvezető-helyettese tájékoztatott a folyamatban lévő munkákról. A Tiszán, a kiskörei tározó mentén, hullámverés ellen fóliáztak szombaton az igazgatóság emberei, és tartalék homokzsákokat töltöttek; Fegyvernek térségében szivárgó vizek elvezetésén dolgoztak, Tószegen pedig a települést védő ideiglenes védművek helyreállítását végezték. A Zagyván, Újszász és Zagyvarékas között a gátak megtámasztásán dolgoztak egy szakaszon, egy másik, Szolnok-közeli helyszínen pedig csurgások bevédésével próbálkoztak a vízügyesek.

— Emlékezzünk csak a kétezer-hatos nagy árvízre, amikor például a Körösön a rendkívüli események, a gátcsúszások és mások kilencven százaléka már a tetőzés után, az elhúzódó apadás idején következett be — intett a négy év előtti nagy ár tapasztalataira Csibrán Zoltán, ezeknek az `apró munkáknak` a jelentőségét méltatva. — Most igyekszünk jó előre megelőzni ezeket a rendkívüli eseményeket.
A Zagyván, Újszász és Zagyvarékas között, az alsó-szászbereki vízmérce környékén, a Kötikövízig hatvan emberével tizenegy győri segítő is dolgozott a gát megerősítésén: az észak-dunántúli társigazgatóság emberei, akik a tiszai ár levonultáig segítenek a szolnoki kollégáknak a védekezésbe.

— Kettőezer-hatban egy hosszú szakaszon megcsúszott itt a töltés — magyarázta a munkákról Horváth Lajos, a szakasz védelemvezető-helyettese, miközben a reggeli tízperces zivatar sarában csúszkáltunk a folyó felé. — Akkor bordás megtámasztással oldottuk meg a problémát, és most ezekből a bordákból úgynevezett nyomópadkát alakítunk ki, ami erősebb támasztást jelent a gátnak. Bár a Zagyva az utóbbi napokban már apadt, a Tisza közelsége és vízszintemelkedése miatt most megállt itt az apadás, és hamarosan újra jelentős vízszintemelkedéssel kell számolnunk. A tartósan magas vízszint miatt átázik a gát, s emiatt szükséges itt ez a biztosítás.
Szolnok `alatt`, a kisgyepi belvíz-főcsatorna zsilipjénél is szorgoskodtak vagy tízen szombaton délelőtt. Jelentős szivárgást tapasztaltak a zsilip mellett a gátőrök, sőt már vájatokat is kimosott magának a magasan álló víz, és most ezeket igyekeztek megszüntetni a szakemberek Varjú Lajos, a folyószakasz védelemvezetőjének irányításával. A folyó felőli gátoldalban speciális habot injekcióztak ezekbe a vájatokba, ami megkeményedve, remélhetőleg tökéletesen elzárta a víz útját.

Mire Tószegre értünk, ahol a települést védő nyúlgátak pótlásán dolgoztak egy védekezésben résztvevő, külsős cég emberei, már hétágra sütött a nap. A munkák magyarázatára megint csak a múltba kell visszanyúlni: Tószeget korábban egy jelentős partszakaszon, nyúlgátak védték a víztől. Több száz méteren még most is ezek az ideiglenes védművek állnak csak, ám azokba az érintett ingatlantulajdonosok több helyen átjárókat bontottak.
— Ezeket az átjárókat, lyukakat foldozgatjuk be most — magyarázta a munkákat irányító Kökény József. — És lezárjuk a belvízlevezetők átereszeit, hogy azokon se törhessen be a víz a községbe, ha ideér.
Folyik tehát a készülődés az árhullám fogadására. Harc előtti, várakozásteli, feszült pillanatok a vízügyeseknél. Néhány nap múlva már többet tudunk majd az esélyekről. (szoljon.hu)