A Népszabadság információi szerint a rendszer újraindítására lenne szükség az egészségügyben Szócska Miklós leendő államtitkár szerint. A lap úgy tudja, alaposan átrendezné a kórházak működtetését az eddig az Egészségügyi Menedzserképző Intézetet vezető szakember. A fekvőbetegellátókat köztulajdonú közkereseti társasággá alakítanák. Bár ez a kifejezés nem szerepel a Fidesz hétvégén nyilvánosságra hozott kormányprogramjában, mindez igazodik az alapelvekhez közölte érdeklődésünkre Pesti Imre, a párt szakpolitikusa.

Az egyik elképzelés szerint az egy megyében lévő egészségügyi intézmények kerülnének közös irányítás alá. A részletekről szerettük volna megkérdezni az egészségügyet is magába foglaló Nemzeti Erőforrás Minisztériumának leendő vezetőjét, Réthelyi Miklóst, de ő egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Szócska Miklóst nem értük el. Várhatóan majd a pénteki szakbizottsági meghallgatáson ismertetik a terveket.

Az új rendszert egyébként először egy vagy több önként jelentkező megyén tesztelnék. Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Veszprém Megyei Kórház főigazgatója azt mondja, ők szívesen jelentkeznének erre a feladatra, náluk már erős az együttműködés a régió kórházai között, kórházösszevonások is történtek. A beteg könnyebben tájékozódik ebben a rendszerben, és a szakmai szempontok jobban tudnak a betegút-tervezésnél is érvényesülni magyarázta Rácz Jenő.

A kórházszövetség egyébként kedden vezetőségi ülést tart. Itt többek között arról is egyeztetnek, hogy a minimumfeltételekről szóló rendelet felfüggesztését kérik az új kormánytól. A jogszabály júliustól lépne életbe és előírná, hogy hány orvossal, nővérrel és milyen eszközökkel kell rendelkeznie egy-egy kórházi osztálynak. A Fidesz is egyetért a minimumrendelet felfüggesztésével, Pesti Imre szerint az intézmények harmada-fele nem tudna megfelelni az új előírásnak.Forrás:MR1