Az Allianz tájékoztatása szerint a bejelentésekből mintegy 3.450 viharkárra, 1.150 villámcsapásra, több mint 720 árvízi és elöntési kárra vonatkozik. A legtöbb káreseményt Budapestről (605) jelentették. Az eddig bejelentett károk kapcsán a várható kárkifizetés megközelíti a 360 millió forintot – közölte az Allianz. Az Aegon tájékoztatása szerint délelőttig mintegy 5.500 kárbejelentés érkezett hozzájuk. A becsült kárérték esetükben eléri a félmilliárd forintot, de a biztosító összesen egymilliárdnál nagyobb kifizetésre számít – jelenti az MTI.

A legtöbben a viharok által leginkább sújtott Borsod megyéből jelentkeztek az Aegon társaságnál is, a bejelentések 10 százaléka érkezett innen, elsősorban Miskolc, Edelény, Sátoraljaújhely, Sárospatak térségéből, valamint a Tolcsva- és a Szinva-patak mentén fekvő településekről. A károk rendezését a biztosító társaságok megkezdték a bejelentést követően – közölték.

A CLB Független Biztosítási Alkusz friss elemzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy évről évre nő azoknak a káreseményeknek a száma, amelyeket nem fizetnek ki a biztosítók az ügyfeleknek. Több ezerre tehető azoknak a száma, akiket a tavalyi viharok után nem fizettek ki a biztosítók, noha volt biztosításuk. Ennek elsősorban az az oka, hogy a szerződést kötők nem járnak el körültekintően akkor, amikor aláírják a megállapodást – közölte az alkusz cég.

Példaként említi, a házak tetejét megrongáló viharok esetén igényelt kártérítésnél a szerződésekben gyakran az szerepel, hogy csak akkor fizet a biztosító, ha az egész tető megsemmisül, ám a kisebb sérülésekre nem terjed ki a biztosítás – hívja fel az érintettek figyelmét a cég. Sokan nem tudják azt sem, hogy viharkár címén többnyire csak a 90 kilométeresnél nagyobb szélben megrongálódott tetőkre fizet a biztosító. Ezért hoppon maradnak azok is, akik hagyják, hogy a szerkezet amortizálódjon, arra számítva, hogy majd megbontja egy kisebb vihar, s a biztosítási díjból helyrehozzák.
Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz értékesítési és marketing igazgatója úgy véli, hogy a megváltozott klimatikus viszonyok miatt érdemes minden lakástulajdonosnak egy biztosítási szakemberrel közösen átnézni a már meglévő szerződést.

forrás: szegedkurir.hu