Jelenleg az Alsó-Tisza vidékén a belvíz okoz gondokat, területi elöntéstől függően ugyan, de az igazgatóság egész területén ár-és belvízvédelmi készültség van, egyes illetve kettes fokozatú.
Jelenleg itt az Alsó-Tiszán az összes szivattyú működik, összesen 25 darab, míg az északi részre 80 fős kontingens utazott, hogy segítse a munkát, hiszen ott rendkívüli árvízvédelmi készültséget rendeltek el, így minden kézre szükség van. Dr. Dobi László is épp Edelényből, és Ócsalánosról utazott vissza, amikor utolértük, és elmondta: az ár hétvégére Szegedet is eléri, de ha addig további csapadék fog hullni, ez akár hamarabb is bekövetkezhet.
Míg Szegeden első fokú készültséget várnak a szakértők, addig Mindszenten akár ettől még nagyobb is lehet a vízállás, és másodfokú készültséget is elrendelhetnek.
Persze a 80 fő, aki a Felső-Tiszán dolgozik Edelényben, Ócsalánoson és Gesztelyen, mindezt úgy kell tennie, hogy az igazgatóság a területi alapfeladatait is el tudja látni, hiszen az itt jelentkező belvízhelyzet is súlyos károkkal járhat.
Jelenleg az is elképzelhető, hogy a Hármas-Kőrösök bal partjánál, ami az ATIKÖVIZIG igazgatása alá esik, szintén védelmi készültséget kell majd elrendelni mondta dr. Dobi László.
Azért mindezek ellenére az ATIKÖVIZIG vezetője bízik a szakembereiben, és az északi vízügyesek munkájában, hogy jelentősebb kár nélkül sikerül levezetni ezt a minden idők legnagyobb árhullámát.
Arról, hogy északon hány családot érint az árvízveszély, dr. Dobi László nem tudott portálunknak nyilatkozni, mivel ezt nem az ATIKÖVIZIG tartja számon, de mint mondta, csak a nagyon mély fekvésű házak pincéi és kertjei vannak egyelőre víz alatt, a gát túloldalán még nem fenyeget az ár, de egy esetleges gátszakadás hatalmas károkat tudna okozni.
Vannak olyan területek, ahol nagyon alacsony a gát, így a Bodvának vagy a Vadászpataknak is nagyobb a levonulási szintje, mint a környező terület, ha pedig az a sok ember nem dolgozna ezeken a szakaszokon, tényleg nagy károk keletkezhetnének emberi értékekben, emberi életben, vagyontárgyakban, de az ATIKÖVIZIGEN biztos nem múlik semmi fejezete be dr. Dobi László.

Fekete Evelin

Megosztom!
|