Meteorológiai helyzet:
Tegnap tovább mérséklődött a csapadéktevékenység, a 24 órás területi átlagok általában 5 mm alatt maradtak, csak a Felső-Tisza mentén volt ennél magasabb, 7 mm-es átlag.
A meteorológiai előrejelzés szerint továbbra is gyakran nedves, már labilisabb légállapotú levegő helyeződik a vízgyűjtők fölé. Péntek reggelig összességében többfelé várható újabb eső, zápor, délután elsősorban keleten zivatar. A lehulló csapadék mennyisége területi átlagban többnyire 5-10 mm között valószínű. Lokálisan zivatarban lehet helyenként nagyobb mennyiség. Pénteken is több helyen várható eső, zápor, helyenként zivatar, a csapadék mennyiségében lényeges változás nem valószínű. A hétvégén melegszik a levegő, elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A jövő hét első felében hidegfront érkezése várható, amely többfelé okozhat újabb csapadékot.

Vízjárási helyzet:
A Körösökön jelentkezett újabb árhullámok hatására várhatóan a Hármas-Körösön is készültségi szint körüli vízállásokra lehet számítani, leghamarabb a jövő hét elején.

A Maros felső és középső vízgyűjtőjén keletkezett kisebb árhullámok az alsó szakasz vízállásait a következő napokban, több hullámban, egyre feljebb emelik. A vízállás a készültségi szintet nem éri el.

Az Alsó-Tiszán – a Kiskörei Vízlépcső fel- és az alvízszintjének kiegyenlítődése miatt – az áradás üteme némileg mérséklődött. A Maros árhulláma miatt Szegednél ez a hatás kevésbé érezhető. A Tisza felső- és középső szakaszán most kialakulóban lévő árhullám csúcsa a jövő héten ér az Alsó-Tiszára.Valószínű, hogy a kezelésünkben lévő folyószakaszon is készültségi szintet meghaladó vízállások lesznek, leghamarabb a jövő hét közepén.
A szegedi alsórakparti út elöntése a hétvégén várható.

Belvízvédelem:
Az elmúlt napok csapadékos időjárásának hatására a belvizek összegyülekezése a főcsatornákban intenzívebbé vált. A befogadó folyók magas vízállásai miatt a gravitációs bevezetések megszűntek. Az elöntött területek nagysága becslések szerint 26550 ha., melyből a vetés területek nagysága 10950 ha, szántóterület 2 950 hektár.

A belvízmentesítésben 25 db üzemelő szivattyútelep II. és I. fokú belvízvédelmi készültség mellett közel 1,7 millió m3 belvizet emel át naponta a főbefogadó folyókba, a közbenső átemelők 233 ezer m3 belvizet emeltek át.

A belvízvédekezési munka keretében az Igazgatóság az állami főműveken 78 fővel végez vízkormányzási, szivattyúzási munkákat. A kritikus helyeken a főcsatornákon lefolyást gátló akadályok eltávolítását végezzük: Bordány térségében a Dorozsma-Halasi főcsatornán, Tömörkény térségében a Dongéri főcsatornán, Orosháza térségében a Sóstói főcsatornán.

Működési területünkön a I. és II. fokú belvízvédelmi készültség mellett Dél-Békés Megyei és a Szeged és Környéke Vízgazdálkodási Társulat végez a belvízmentesítési tevékenységet.

I. fokú helyi vízkárelhárítási fokozat van érvényben Bordány, Bócsa, Csanytelek, Csongrád, Domaszék és Makó településeken, II. fokú helyi vízkárelhárítás van érvényben Kistelek és Pusztaszer településeken.

Árvízvédekezés az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság területén:
Az ATIKÖVIZIG védelmi osztaga 79 fővel vesz részt a rendkívüli belvízvédekezési munkálatokban. A műszaki irányítók a Bodva patak jobb partján Edelény város belterületén segítik a védekezést. Gesztely térségében a Hernád jobb parti töltésén nyúlgát építésben, ill. buzgár-elfogásban vesznek részt. Ócsanálos belterületén lakóházak bevédése, és az árvízi védmű rézsűvédelme a feladatuk. A Vadász patak jobb és bal partján nyúlgát építése folyik, valamint a mentett oldali rézsű bordás megtámasztása.

A kirendeléstől függetlenül Igazgatóságunk működési területén a védekezési feladatát továbbra is maradéktalanul ellátja.

forrás: Dr. Dobi László
központi védelemvezető

Megosztom!
|