Hagyó és Lelovics pénteken vallomást tett a rendőrségen, míg harmadik társuk – a szintén pénteken előállított Horváth Éva – megtagadta a vallomástételt. Ezzel együtt mindhárman panasszal éltek a gyanúsítás ellen. A volt főpolgármester-helyettes és két sajtósa ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelés miatt indult nyomozás.

Hagyót nyomozók kísérték be a Teve utcai rendőrpalotában. Kihallgatása több órán keresztül tartott, melynek végeztével őrizetbe vették az MSZP volt főpolgármester-helyettesét. Pénteken 15 óra 27 perckor tette le esküjét az újonnan megalakult parlament, így abban a percben veszítették el mentelmi jogukat a törvényhozásból kibukott képviselők, köztük Hagyó Miklós is. Pontosan fél négy előtt három perccel gördült be egy rendőrautó Budapest XII. kerületének egyik társasháza elé, egy civil autó pedig az ingatlan hátsó kijáratához parkolt- írja a Bors. Kisvártatva Hagyó Miklós ajtaján kopogtattak, az MSZP volt főpolgármester- helyetteséért jöttek. Hagyó a lap információi szerint számított már a rendőrök látogatására, akik húsz percet töltöttek nála, majd megbilincselve egy rendőrautóba ültették.

A BRFK péntek délután kiadott közleménye szerint Hagyó Miklóst azzal gyanúsítják, hogy közvetlenül vagy közvetítőin – H. Éván, L. Ottón és H. Ivánon – keresztül utasításokat adott a BKV vagyongazdálkodási kötelezettséggel rendelkező egyes vezetőinek, hogy a közlekedési vállalat számára szükségtelen szerződéseket kössenek. Hagyó Miklóst egyebek mellett azzal gyanúsítják, hogy arra utasította a BKV vezetőit, kössenek tanácsadói szerződést egy céggel a 4-es metró beruházásával kapcsolatos tanulmány elkészítésére 50 millió forint értékben. A BRFK szerint az elkészült tanulmány felesleges és indokolatlan kiadást jelentett a BKV-nak, mert azt a Főpolgármesteri Hivatal által biztosított költségkeretből Hagyónak kellett volna rendeznie.

A gyanú szerint Lelovics Ottó nyomására a BKV vezetői elérték, hogy őt egy kommunikációs ügynökség névleg foglalkoztassa, úgy, hogy a cégtől többletszámlázás elfogadásával a BKV fizette bérköltségét, mintegy havi kétmillió forintot. Ezen kívül “L. Ottó” utasításokat adott szükségtelen és indokolatlan szerződések megkötésére, amelyek a BKV-nak különösen nagy vagyoni hátrányt okoztak – olvasható a BRFK közleményében.

Horváth Évát, Hagyó Miklós volt szóvivőjét a BRFK azzal gyanúsítja, hogy beosztását kihasználva rábírta a BKV vezetőit szükségtelen és indokolatlan szerződések megkötésére. Ilyen volt a kismama-bérletet népszerűsítő promóciós filmjének szerződése, amelyért 10 milliót fizetett ki a közlekedési társaság, annak ellenére, hogy a film soha nem készült el.

A közleményben említett H. Ivánt május 4-én állította elő a rendőrség. Az ügyvéd a gyanú szerint közbenjárt a BKV-val kötendő, fénymásológépek műszaki állapotfelmérésére vonatkozó szerződés létrejöttében.
Forrás: atv.hu/Bors/FH/MTI