Bár lejárt a határidő, a mulasztást még lehet pótolni az okmányirodában. A nyilvántartásba vételhez szakképesítést igazoló okiratot, székhelyről szóló igazolást kell bemutatni, valamint az adóhatóságtól igazolást arról, hogy adótartozásuk nincs. Az illeték 2200 forint. Abban az esetben viszont, ha valamelyik társhatóság megy ki ellenőrizni a közös képviselőket, és nem történt meg a nyilvántartásba vétel, ezt hivatalból kezdeményezik, és ebben az esetben az illeték a hússzorosára nő, vagyis 44 ezer forint.

Kőrösi Zoltán szólt arról is, hogy január 1-je óta az egyéni vállalkozók számára a tevékenység megkezdésének bejelentésén kívül nincs személyes ügyintézés. Ez az egy ügytípus intézhető személyesen illetve elektronikus formában is. Az egyéni vállalkozói igazolvány szinte megszűnt. A vállalkozók a nyilvántartásba vételről kapnak igazolást, és a nyilvántartási szám alapján tudják őket azonosítani. Aki azonban mégis szeretne vállalkozói igazolványt kiváltani, 10 ezer forint ellenében továbbra is megteheti.

Az okmányiroda vezetője beszámolt arról is, hogy július 1-jétől változik a gépjármű átruházási szerződés formátuma. A szerződésnek a következőket kell tartalmaznia: a jármű adás-vétel vagy ajándékozás útján cserél gazdát, forgalmi rendszám, alvázszám, motorszám, a jármű gyártmánya, típusa, forgalmi engedély száma, törzskönyv száma, eladó adatai, vevő adatai, vételár, a fizetés módja, ideje, az okmányok átadásának ideje, az adás-vételi szerződés hatályba lépésének napja, a jármű mikor kerül a vevő birtokába, az adás-vételi szerződés kelte és két tanú aláírása.

Még egy apró változás, hogy a jogosítványokon eddig két dátum szerepelt: az elején, hogy meddig érvényes, a hátulján pedig, hogy meddig lehet vele vezetni. Ha az ügyfél kéri, a jövőben csak egy dátum lesz a vezetői engedélyen – mondta el Kőrösi Zoltán.
Kokovai Péter