Az új Országgyűlés 19 állandó bizottsággal működik majd, ebből az ellenzék hatot vezethet; a parlamenti pártok keddi, az alakuló ülést előkészítő megbeszélésükön két fordulóban ugyan, de megegyeztek a tisztségekről. A politikai megállapodást pénteken írják alá, ahhoz az MSZP “különvéleményt” csatol. A Jobbik bejelentette: Vona Gábor elnök fekete mellényben jelenik meg az ülésen.

A keddi délutáni, az MSZP kérésére tartott második egyeztetési fordulóban eldőlt, melyik bizottságot melyik ellenzéki párt vezeti a korábban rögzített arányok mellett. Az MSZP három, a Jobbik kettő, az LMP egy bizottsági elnököt ad, ez az arány a bizottsági alelnököket illetően pedig 6:6:4.

Megegyezett az MSZP és a Jobbik a bizottsági elnöki és alelnöki posztokban: a szocialistáké lett a számvevőszéki, költségvetési bizottság elnöki tisztsége, a Jobbik vezetheti a nemzetbiztonsági bizottságot.

Az alakuló ülést előkészítő kedd délutáni egyeztetésre az MSZP ajánlattal érkezett. Mesterházy Attila bejelentette: lemondanak a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztjáról, azt átengedik a Jobbiknak; cserébe kérik a számvevőszéki és költségvetési bizottság vezetését, és a délelőtti tárgyalási fordulóban jelzett foglalkoztatási, valamint a fogyasztóvédelmi bizottság elnöki posztját.

A Jobbik elfogadta az MSZP javaslatát, és azt is, hogy az MSZP alelnöki szinten vegyen részt a mezőgazdasági, valamint a mentelmi bizottságban. A megállapodás szerint a Jobbik adja az alelnököt az alkotmányügyi, valamint az önkormányzati bizottságban.

A megegyezés szerint tehát a szocialisták adják az elnököt a számvevőszéki és költségvetési, a foglalkoztatási, valamint a fogyasztóvédelmi bizottságban. A Jobbik a nemzetbiztonsági, valamint az ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási testületet, a Lehet Más a Politika (LMP) pedig a fenntartható fejlődés bizottságát vezeti.

Az alelnöki posztokat illetően az MSZP-nek a gazdasági, a honvédelmi, a külügyi és határon túli magyarok, a fenntartható fejlődés, a mezőgazdasági és a mentelmi bizottságban lehet alelnöke. A Jobbik alelnököt ad az alkotmányügyi, a gazdasági, az önkormányzati, az egészségügyi, a külügyi és határon túli magyarok és a sportbizottságban; az LMP pedig az emberi jogi, az európai ügyek, az oktatási, tudományos és kutatási, valamint a kulturális és sajtóbizottságban.

A pártok az alakuló ülésig még egyeztetnek a Képviselői Irodaházban elfoglalt szobáikról.

Megegyeztek arról a résztvevők, hogy pénteken reggel az Országgyűlésben aláírják a bizottsági struktúrát rögzítő és az irodaházi szobák elosztásáról szóló politikai megállapodást. Az MSZP jelezte, ehhez “különvéleményt” csatol, mert a külügyi bizottság vezetése a szokások ellenére nem került az ellenzékhez.

A megbeszélésen kiderült: Vona Gábor fekete mellényben és fehér ingben jelenik meg az alakuló ülésen. Ezt a Jobbik elnöke jelentette be Lendvai Ildikó kérdésére válaszolva. Az MSZP leköszönő elnöke azt tudakolta: az alakuló ülés méltóságának megőrzése jegyében fenntartja-e a Jobbik korábbi szándékát és az Országgyűlésben olyan öltözetben jelenik-e meg, amely nem egyezik a teljes közvélemény egyetértésével.

Vona Gábor erre úgy reagált: köszöni az aggódó szavakat az öltözködési stílusért, ő maga fekete mellényben, fehér ingben jelenik meg az ülésen. Az MTI-nek elmondta: a frakcióból csak ő viseli majd ezt az öltözetet, amelyet mindenki annak nevez, aminek akar. Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke azt is bejelentette: pénteken körbeállják a Szent Koronát és ott is elmondják a parlamenti esküjüket “halkan, szépen, nyugodtan”.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: minden képviselőnek az az érdeke, hogy a magyar Országgyűlés megalakulása az a Magyar Köztársaság közjogi hagyományaihoz méltó módon történjen meg. Felhívta a figyelmet, az Országgyűlést nem Schmitt Pál leendő házelnök és nem a Fidesz hívja össze, hanem a köztársasági elnök. Sólyom László államfő lesz az, aki először szót kap majd az új Országgyűlésben – rögzítette.

Mesterházy Attila úgy fogalmazott: “Magyarország egyelőre még nem királyság, hanem köztársaság”, az esküt ott kell letenni, ahol ezt a szabályok előírják; a Szent Koronánál letett eskü nem méltó a köztársaság eszméjéhez.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője azt közölte a koronánál leteendő eskü kapcsán: pártja igyekszik az eltérő világnézetű polgártársak szokásait maximálisan tiszteletben tartani. Mint mondta, az LMP nincs abban a pozícióban, hogy ha valaki jogszabályt sért, akkor intézkedjen. (mti/hirado.hu)