A frakciónak – a KDNP képviselőcsoportjának végleges létszámától függően – várhatóan 220-230 képviselője lesz az Országgyűlésben.

A Fidesz elnöke hétfőn jelentette be, hogy Lázár Jánost, Hódmezővásárhely polgármesterét szeretné felkérni a leendő parlamenti Fidesz-frakció vezetőjének. (mti/fidesz.hu)

Lázár János: nemzeti együttműködés a Parlamentben is

A kormányoldal várja az ellenzék javaslatait az Országgyűlés alakuló ülésével, a bizottsági struktúrával kapcsolatban, az ellenzéknek készül és lesznek indítványai – így összegezhetőek azok a megszólalások, amelyeket az érintett politikusok az alakuló ülésről tartott pénteki egyeztetés után osztottak meg újságírókkal.

Az idei választáson parlamentbe jutott pártok pénteken egyeztettek először – a törvényhozás alakuló ülésének összehívását május 14-re tervező – államfő kezdeményezésére a témában, a kétharmados parlamenti többséggel rendelkező Fidesz-KDNP javaslatára pedig jövő szerdán ismét összeülnek.

Az Országház Delegációs termében tartott nyilvános, mintegy 30 perces megbeszélést követően a fideszes Lázár János újságíróknak azt nyilatkozta, a Fidesz a KDNP-vel egyeztetve “a nemzeti együttműködés rendszerének” első lépéseként azzal a javaslattal élt, hogy a parlamenti kétharmad birtokában várja a parlamenti egyharmad kezdeményezéseit az Országgyűlés alakuló ülésével, a parlament munkájával, a bizottsági struktúrával kapcsolatban.

A Fidesz leendő frakcióvezetője szerint “láthatóan az MSZP képviselőit ez meglepte, nem az együttműködés, hanem a diktatórikus kormányzás volt eddig rájuk jellemző a parlament alakulása kapcsán is”.

Hozzátette, reméli, hogy “gyors változáson eshetnek majd át”, és tudomásul veszik, hogy egy új rendszer kiépítésében a Fidesz szeretne mindenki segítségére, támogatására számítani. A nemzeti együttműködés jegyében szeretnék a parlamentben is megteremteni az ország újjáépítésének feltételeit – jegyezte meg.

A fideszes politikus közölte, megérkezésük után határozottan kérték, hogy a tárgyalássorozat nyilvános keretek között történjen az elmúlt húsz év szokásaival ellentétben. A magyar Országgyűlés működéséről nem zárt körben, “politikai mutyikkal” kell megállapodni, hanem a nyilvánosság teljes bevonásával – fogalmazott Lázár János.

Hangsúlyozta, a Fidesz tiszteletben tartja a köztársasági elnök kezdeményezését a tárgyalássorozatra, és tiszteletben tartja azt is, hogy az államfő mikor, milyen időpontra fogja összehívni az Országgyűlés alakuló ülését.

Az MSZP az alakuló ülés technikai kéréseibe nem akar beleszólni, elfogadja a szokásjogot, de az új Országgyűléssel kapcsolatos tartalmi ügyekben lesznek javaslatai – derült ki Mesterházy Attila és Lendvai Ildikó szavaiból az egyeztetés után.

A szocialisták frakcióvezetője szerint a Fidesz által javasolt május 5-i következő egyeztetésre lesznek konkrét javaslataik, de ezekről egyelőre nem akart beszélni. Mesterházy Attila úgy fogalmazott: örömmel veszik, hogy nem diktátumként kell a parlament alakuló ülését végigcsinálni.

Lendvai Ildikó ehhez annyit tett hozzá, az MSZP jóhiszeműen feltételezi, hogy az egyeztetés tartalmi kérdésekről szól. Nem kívánunk beleszólni abba, hogy hány fanfár legyen az ülésen és a leendő miniszterelnök hányas cipőt hordjon, de tartalmi javaslatainkat kialakítjuk – jelezte.

Az MSZP távozó elnöke kitérő választ adott a parlamenti alelnöki posztra vonatkozó kérdésre.

Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke és kijelölt frakcióvezető-helyettese újságíróknak nyilatkozva elmondta: örülnek annak, hogy a Fidesz-KDNP az eddigi szokásoktól eltérően a lényeges kérdésekben nem egy előre eldöntött javaslattal érkezett a megbeszélésre, hanem várja az ellenzéki frakciók véleményét is.

A brüsszeli mandátumáról lemondó, a Jobbik által parlamenti alelnökké is jelölni kívánt politikus ugyanakkor megjegyezte, bíznak abban, hogy a leendő kormánypártok nem csak a javaslatkérések alatt viselkednek demokratikusan, hanem a viták, és a döntések alatt is figyelembe veszik az ellenzéki javaslatokat.

Hozzátette: a Jobbik konkrét elképzeléseiről szerdáig írásban tájékoztatják a parlamenti pártokat.

Az LMP szóvivője, Schiffer András úgy fogalmazott, örültek annak, hogy a Fidesz frakcióvezetője bejelentette, szakítani kívánnak az elmúlt húsz év gyakorlatával és meghallgatják az ellenzék javaslatait is. Hozzátette, azon viszont meglepődtek, hogy például az alakuló ülés napirendjéről vagy az ülésrendről nem tudtak érdemben beszélgetni. Úgy vélekedett, hogy a Fidesz-KDNP vagy nem készült fel, vagy belül vannak vitáik.

Kijelentette, hogy ők készültek a bizottsági struktúrával kapcsolatos vitára, és szeretnének egy új bizottság létrehozására javaslatot tenni. Azt, hogy milyen bizottságról van szó, nem árulta el. Annyit elmondott, hogy az LMP számára a környezetvédelem, az emberi jogok, az oktatás és a foglalkoztatás területei preferenciát élveznek. (hodmezovasarhely.hu)