a következő napokban egy lelassult, legyengült hidegfront és gyenge melegfront együttes hatása várható.

Május első napján délelőtt a zavartalan napsütésben rohamosan melegszik a levegő, a hőmérséklet csúcsértéke az ország legnagyobb részén meghaladja a 25 fokot. Az UV sugárzás dél körül számottevő szintet ér el, védekezés nélkül nem érdemes hosszabb ideig a tűző napon tartózkodni. Napellenző sapka és világos színű, természetes anyagú öltözet ajánlott. Délután gomolyfelhők jelennek meg az égen, és főként északon fordulhat elő helyi jellegű zápor, zivatar. A pollenkoncentráció az ország nagy részén tovább növekszik. Különösen a pázsitfüvek erősen allergén pollenjei vannak nagy számban jelen a levegőben. A záporos területeken a csapadékhullást követően néhány órára minimális szintre csökkenhet a pollenkoncentráció, de az ilyen területek aránya nem éri el a harminc százalékot.

Vasárnap hasonló időben lesz részünk, de tovább növekszik a levegő páratartalma, és a délutáni zivatarok valószínűsége is emelkedik. A fülledt levegő fáradékonyságot és a reflexek tompulását okozza. A gomolyfelhők és különösen a záporok miatt a légköri átkeveredés nagy, a légszennyezettség ennek megfelelően alacsony.

Hétfőn marad a meleg, fülledt idő délutáni zivatarokkal. A koncentráció csökkenése a közlekedésben okozhat gondokat. Ezt elkerülendő érdemes nagyobb reflexidővel számolni, így a követési távolságot is ajánlott megnövelni.forrás: origo