A döntés nyomán plusz székeket kellett bevinni a találkozónak helyet adó Delegációs terembe, hogy az újságírók is elférjenek. Az államfő által kezdeményezett tárgyaláson a Köztársasági Elnöki Hivatalt (KEH) Tari Sándor hivatalvezető képviselte.

A Fidesz részéről Répássy Róbert jelenlegi frakcióigazgató és Lázár János, a frakcióvezetői poszt várományosa, az MSZP-től Lendvai Ildikó leköszönő pártelnök, Mesterházy Attila jelenlegi frakcióvezető vett részt a megbeszélésen.

A Jobbikot Vona Gábor elnök-frakcióvezető, Balczó Zoltán EP-képviselő, a párt alelnöke, valamint Pősze Lajos szakmapolitikai igazgató, a KDNP-t Harrach Péter leendő frakcióvezető, Rubovszky György és Latorcai János, az LMP-t Schiffer András, Jávor Benedek és Szabó Tímea képviselte. Az egyeztetésen részt vettek az Országház vezetői is.

A Fidesz-KDNP javaslatára május 5-én folytatódik a parlamenti pártok közötti egyeztetés az új Országgyűlés alakuló üléséről.

Lázár János, a Fidesz leendő frakcióvezetője az első, pénteki találkozón bejelentette: a “nemzeti együttműködés jegyében” várják az ellenzék javaslatait az alakuló üléssel, a házvezetéssel és a bizottsági struktúrával kapcsolatban.

Mint mondta, a “nemzeti együttműködés” jegyében, a kétharmados többség birtokában szeretnék megismerni a leendő ellenzék álláspontját érdemi, tartalmi ügyekben. “Más rendszer lesz a jövőben” – fogalmazott.

Az így mintegy fél óra után véget ért megbeszélés elején a pártok csupán arról egyeztek meg, hogy mi legyen a képviselői adatlapok tartalma, kilenc legyen a titkos szavazáshoz szükséges jegyezők száma, az alakuló ülésen már csak a hiányzó mandátumokat igazolják, és hogy a nemzetbiztonsági, illetve a honvédelmi bizottsági tagok mindegyikét vessék alá “C-típusú” átvilágításnak.

forrás: MTI