Az önkormányzati vezetők tanácskozásukat követő sajtótájékoztatón bejelentették: az újrakezdett párbeszéd alapjául is szolgáló tizenkét pontos “csomag” elvárásai között nagy hangsúllyal szerepel egyebek mellett az önkormányzati rendszer átalakításának, a folyamatos egyeztetésnek, a helyi adórendszer megváltoztatásának, illetve a polgármesteri jogállás megerősítésének igénye.

Kósa Lajos, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke (Debrecen fideszes polgármestere) azt mondta: az elnökök egyik konkrét javaslata, hogy a jövőben az önkormányzati választások időpontja két országgyűlési választás félidejére essen. A hét önkormányzati szövetség vezetője által most aláírt dokumentumban kérik, hogy minden település és megye választhasson önkormányzatot, szabályozzák újra az állami és önkormányzati feladatellátást, a hatásköröket és a finanszírozás mértékét. Az érdekképviseleti szövetségek ragaszkodnak a hatékony együttműködésen alapuló önkormányzati társulások fenntartásához, elvárják a helyi és központi adórendszer átalakítását, illetve a főváros és a kerületek egymáshoz való viszonyának újragondolását. Kósa Lajos azt mondta: ésszerűnek tartanák a helyi adók lehetőség szerinti helyben való beszedését, továbbá a jelenlegi pályázati rendszer radikális egyszerűsítését, a bürokrácia minimalizálását.

A pénteken elfogadott 12 pontos csomagban az országgyűlési és az önkormányzati képviselők létszámának csökkentését is kérik a szövetségek elnökei. Kósa Lajos hangsúlyozta: a csökkentésnek differenciáltnak kell lennie, megszüntetve a jelenlegi aránytalanságokat. Példaként hozta fel, hogy míg a Fővárosi Önkormányzat létszáma 66 fő, addig a Pest megyeié 81, illetve, hogy míg a Bács- Kiskun Megyei Önkormányzatban 46-an ülnek, addig a nagyobb lélekszámú Hajdú- Bihar Megyeiben csak 40-en. A `követeléscsomag` szerint indokolt a polgármesteri jogállás megerősítése, illetve az állami és önkormányzati vagyon egyenrangú kezelése – közölte Kósa Lajos, hozzátéve: a szövetségek rendszeres párbeszédet kívánnak folytatni az új kormánnyal, miközben változatlanul elkötelezettek az érdemi önkormányzati érdekképviselet mellett.

Az MTI érdeklődésére Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke elmondta, hogy a most nyilvánosságra hozott 12 pontot megküldik Orbán Viktornak, illetve az önkormányzatokért felelős leendő miniszternek. Gémesi szerint az érdekképviseletek javaslatairól a parlament alakuló ülését, illetve az új kormány eskütételét követően, akár már nyár előtt megkezdődhet az érdemi egyeztetés. (MTI/hvg.hu)