Az egyetemi tanár, egykori államminiszter a rendszerváltást újszerű eszközökkel bemutató kiállítás kapcsán elmondta: Miután Gorbacsov a Szovjetunióban megbabrálta a rendszert, hazánkban is világossá vált, hogy a hanyatló rendszer már önmagában sem hitt. A naív, félrevezetett tagság még igen, a cinikus vezetők azonban már nem, viszont a hatalmat szerették volna továbbra is megtartani.
Pozsgay Imre szép emlékként idézte fel az 1989. február 3-án a hódmezővásárhelyi Porcelángyár sportcsarnokában elmondott beszédét. Mint mondta, többen is óvták ettől a szerepléstől, és lincseléstől tartottak, ám ő mindenféle védelem nélkül, egyedül ment be a terembe, ahol a tömeg felállva, ujjongva köszöntötte őt, aki ki merte mondani 1989 elején, hogy 1956 népfelkelés volt és nem ellenforradalom.
Dr. Kószó Péter alpolgármester, aki a rendszerváltás vásárhelyi eseményeinek egyik fontos szereplője volt, szólt arról a napról, amikor a Sherpa Gmk. tagjai 1 forintos jelképes összegért eltávolították a városháza tornyáról a vörös csillagot. Ezt az eseményt Mágori Sándor fotós megörökítette, és a fotókból összeállított kompozíció a kiállítás főhelyén látható.
Az Emlékpont Galériájában fényképek és írott szövegek mellett filmfelvételek is megtekinthetők, többek között Pozsgay Imre nevezetes beszédéről, illetve Nagy Imre újratemetéséről. A tárgyi emlékek közül érdemes megemlíteni a régi utcanév táblákat, egy korabeli szavazófülkét, illetve egy hirdetőoszlopot az 1990-es kampány plakátjaival.
Kokovai Péter