A vizsgált csoportban nagyjából 15 százalékos bővülés volt tapasztalható, ami figyelembe véve, hogy ebben az évben már adóznak ezek a elemek, nagyjából tízszázalékos nettó értékbeli csökkenést jelent. Vagyis a cégek és az alkalmazottak lényegében megosztoztak a terheken, s átlagosan a cégek kisebb hozzájárulást vártak el az alkalmazottaktól.
Emellett azonban más változások is történtek. Minden jel szerint azok a juttatási formák maradnak meg, amelyek 25 százalékkal adóznak, azok pedig, amelyek a korábbi adómentes szintről az 54 százalékos kulcsba kerültek, el fognak tűnni. Ebbe a körbe tartozik a hideg-, a kultúra- és az ajándékutalvány.
A felmérés szerint emellett valamelyest nőtt az azonnal felhasználható juttatások népszerűsége, míg a megtakarítást célzóké csökkent. Így a nyugdíjpénztári befizetések aránya három százalékponttal mérséklődött az idén a tavalyi szinthez képest. Az egészségpénztári befizetések aránya ugyanakkor kismértékű emelkedést mutat – ez egyébként mindig is jóval népszerűbb volt, mint a nyugdíjpénztári befizetés.
A slágertermék ennek ellenére a melegutalvány volt és marad. Az ilyen juttatást nyújtók aránya jelentősen nőtt, így a cafeteriára szánt minden negyedik forint melegutalványban testesül meg. Mivel azonban ez nem adható korlátlanul, havonta csak 18 ezer forint jár – pontosabban e felett 54 százalék szja-val plusz 27 százalék járulékkal adózik -, a fennmaradó összeget inkább másra szánják a munkáltatók. Különösen népszerű lett az üdülési csekk és a helyi bérlet juttatása.
A többi juttatási forma a Nexon felmérése alapján a futottak még kategóriába tartozik, vagyis sem az iskolakezdési támogatás, sem a tanulmányidíj-hozzájárulás, sem az internetutalvány nem mozgat meg tömegeket.
A hidegutalványok visszaszorulása nem egyik percről a másikra ment végbe. Egy GKI-kutatás szerint ugyanis 2003-ban még 2,1 millióan kaptak hidegutalványt, meleget pedig mindössze 300 ezren. Ez az arány jelentősen átalakult 2008-ra, amikor is a hidegutalványt kapók száma 1,5 millióra csökkent, a melegutalványban részesülőké pedig egymillióra nőtt. Emellett a melegutalvány értéke folyamatosan a hideg felett volt, s ez az olló a bevezetés óta folyamatosan nő: 2003-ban az arány 1500 és 2500 forint volt, 2008-ban pedig melegutalványra átlag 11 ezer forintot, hidegre pedig 5600 forintot szántak a munkáltatók.
Forrás: www.napi.hu