A méhnyakrák elleni védőoltás teljes egészében védelmet nyújt a kórral szemben, és nagyon fontos, hogy ezt a vakcinát a fiatal lányok minél előbb megkapják mondta el portálunknak Opre Józsefné, maroslelei védőnő.
Az Egészséges településekért Alapítvány, a Magyar Vöröskereszt és egy kft. írta ki azt a pályázatot, mellyel ingyenes vakcinákra lehetett pályázni.
Maroslele büszke rá, hogy második körbe is bejutott 73 másik településsel együtt, de csak 10 település nyerhetett, amiben Maroslele szintén benne van mondta a védőnő.
A három oltásból álló sorozatot az 1996. január 1. és 2000. december 31. között született lányok kaphatják meg ezen pályázat keretein belül, természetesen közülük is csak az, akinek szülei ezt megigényelték. Az érdeklődésre azonban nem lehetett panasz, hiszen összesen 48 lány jelentkezett, de a pályázati korlátokat figyelembe véve csak 35 kaphat.
Ezt korosztály szerint döntötték el, hiszen aki még nagyon fiatal, neki még több ideje van, hogy egy esetleges későbbi pályázat révén, vagy önkormányzati segítséggel megkapja a védőoltást.
Előreláthatólag május első hetében már beadhatják az első oltást, a második erre egy hónapra történik, majd az utolsó, harmadik az elsőt követő hatodik hónapban fejtette ki Opre Józsefné, aki Vinczéné Faragó Anikó intézményvezetővel közösen április 27-én délután szülői tájékoztatást tartott az általános iskolában.
Fekete Evelin

Megosztom!
|