A dokumentumok szerint a szerződéses ár 82,5 milliárd forint volt. Az utóbbi évek egyik legnagyobb állami megrendelésre készült stratégiai gáztároló ára a sztrádaépítésekével vetekszik, hiszen csak kialakítása és feltöltése körülbelül 150 milliárd forintba került, és még vezetéket is építettek hozzá további 69 milliárd forintért – írta az Index.hu. A létesítménynek fenntartási költségei is vannak.
A gázárba építve minden fogyasztó fizeti az állam által építtetett stratégiai tároló árát: a köbméterenkénti 1,87 forint országos szinten évente 24,3 milliárd forintot jelent.
Az Energia Klub pert indított, hogy nyilvánosságra kerüljenek a tároló szerződései. A Mol azonban nem várt a bíróságra, hétfőn kirakta a honlapjára a dokumentumokat.
A legfontosabb kérdésre – megérte-e megépíteni a tározót – a szerződésből persze nem lehet választ kapni, de a finanszírozási modell ismeretében értelmesebb mederbe lehet terelni a vitát.
2006-ban a Kóka János vezette gazdasági minisztérium javaslatára a parlament kormánypárti igenekkel és fideszes tartózkodással nagy többséggel megszavazta, hogy épüljön egy biztonsági gáztároló.
Forrás: www.napi.hu