A lengyelek továbbra is várják, hogy kiderüljön miért zuhant le az elnöki gép, melyen több lengyel közjogi méltóság is utazott.
Az interneten újabb és újabb teóriák látnak napvilágot a balesettel kapcsolatban. Pár perccel a repülőgép lezuhanása után egy illető mobiljával rögzítette az eseményeket, ezt elemzi másodpercről-másodpercre egy MrDzikon néven regisztrált személy a Youtube-on. Az ő felvételét már közel 900 ezren nézték meg.
A felvételen három alak sétál a roncsok között. “Mentőegység?” – kérdezi a film feliratában, egy hangot is felismer: “Nyugodj meg.”
A csendet ekkor egy sziréna hangja zavarja meg, majd egy fehérbe öltözött férfi, aki a roncsok között fekszik, a kezét emeli magasba. A feltételezése szerint ő a pilóta. A történet is felgyorsul.
Az erdőből felhangzik egy hang: “Adj neki fegyvert!”. Majd egy másik hang: “Ne öljetek meg minket!” A felvétel készítője ekkor elkezd távolodni a roncstól, mikor lövések hangja hallatszik.
Egy feketébe öltözött férfi mászik ki a gépből és az erdő irányába indul. Újabb lövések hallatszanak. A fekete férfi elesik, távolról röhögés hallatszik.
Valaki elkiáltja magát: “Tervet váltunk”. A szavakat újabb lövések követik. Újabb ember esik el.
“A filmet komolyan kell venni” – közölte még múlt héten egy lengyel rádió riporterének Jerzy Artymiak, a lengyel hadsereg ügyésze. Közölte, már elemzik a látottakat és két nap múlva közlik az eredményt. Azóta sem történt semmi az ügyben. A konspirációs teóriát tovább erősíti egy amerikai újságíró is, aki szerint az orosz titkosszolgálat áll az egész mögött.
Forrás: idnes.cz, Youtube.com