A 3 ezer lakásosnál kisebb települések közül a lakásszámhoz viszonyítva Bodajkon, Fertődön, Fertőszentmiklóson, Répcelakon, Szobon, Mezőhegyesen, Pálházán, Kadarkúton, Nagymaroson és Záhonyban kell a legkevésbé betörésre számítani: ezeken a településeken a statisztikák vagy egyáltalán nem rögzítettek betörést, vagy maximum évi egyet vettek számba. Nem ilyen szerencsések a hasonló lakásszámú Abádszalók, Örkény, Pannonhalma, Tiszalök, Emőd, Ács, Kisköre, Baktalórántháza, Kenderes és Zamárdi ingatlantulajdonosai, ezeken a településeken, ahhoz képest, hogy a lakásszám szintén alacsony, magas a betörések száma. Itt tavaly településenként 14 és 38 közötti betörés került be a statisztikákba.
Zamárdiban már országos szinten is kiemelkedően nagy a kockázat, sőt itt a legnagyobb. Ha az elmúlt egy év adataival számolunk, kiderül, hogy itt minden évben közel 3 százalékos eséllyel törnek be az ingatlanokba, ami, ha egy kicsit sarkítunk, azt jelenti, hogy nagyjából 30 évente kipakolnak minden egyes lakást és nyaralót. Kenderesen és Baktalórántházán sem túl rózsás a helyzet: ha a tavalyi számokat előrevetítjük, kiderül, hogy itt alig több mint 50 évente vesznek sorra minden egyes portát.
A 3 ezernél több, 5 ezernél kevesebb lakásos települések közül Szabadszállást, Fehérgyarmatot, Mindszentet, Kapuvárt, Túrkevét, Pásztót, Kunszentmártont, Kisteleket, Lentit és Csornát kerülték el legnagyobb ívben a betörők ezeken a helyeken településenként maximum 4 lakásbetörést rögzítettek tavaly. Ugyanebben a mérettartományban a két kedvenc Jászárokszállás és Hajdúhadház volt, ahol a 4 ezer körüli lakásszámra közel 50, illetve több mint 60 betörés jutott. Az élbolyba tartozik még Ráckeve, Kistarcsa, Heves, Hajdúsámson, Ercsi, Albertirsa, Derecske is Bicske is a maga évi 2339 betörésével.
Az 5 ezernél nagyobb, 10 ezer kisebb lakásszámú települések közül betörésre legkevésbé Bonyhádon, Tiszaújvárosban, Móron, Dunaharasztiban, Tapolcán, Békésben, Várpalotán, Körmenden, Sárváron és Sátoraljaújhelyen kell számítani ezeken a településeken évi 11 betörésnél többet nem regisztráltak. A hasonló lakásszámmal rendelkező Veresegyházán, Pomázon, Hatvanban, Szentendrén, Gödön, Gyálon, Berettyóújfaluban, Abonyban és Komáromban már más a helyzet. Komáromban évente közel 100-ra rúg a lakásbetörések száma, de a többi településen is igen sok, számszerűleg 29-65 közötti lakásbetörés került be a statisztikákba.
A 10 ezer lakásosnál nagyobb települések esetében lakásszámhoz viszonyítva Szentesen, Gyulán, Sopronban, Kazincbarcikán, Dunaújvárosban, Salgótarjánban, Orosházán, Hajdúszoboszlón, Kiskunhalason és Pápán a legkisebb a betörés esélye. A nagy lakásszám ellenére ezen települések egyikén sem regisztráltak 40-nél több betörést tavaly. Más a helyzet a lakásszám szerint ugyanezen mérettartományba eső, ám betöréssel jobban veszélyeztetett Budaörs, Makó, Gyöngyös, Dunakeszi, Jászberény, Siófok és Érd esetében.
A legdurvább helyzetre Érden kell számítani, ahol alig több mint 20 ezer lakásra évi több mint 350 betörés jutott. Arányaiban ugyanez a helyzet Siófokon is, ahol a tavalyi statisztikák szerint közel 12 ezer lakásra jut majdnem 200 betörés.

A megyeszékhelyek közül Kecskeméten, Egerben és Kaposváron a legvészesebb a helyzet: számszerűleg a legtöbb, azaz több mint 300 betörés Bács-Kiskun megye 46 ezer lakásos székhelyén történt, de ha a lakásszámhoz viszonyítunk, Kaposvár viszi a prímet a maga 28 ezer lakásával és 250 betörésével.

Forrás: ingatlanmagazin.com