A gyilkosság tavaly márciusban történt. Az idős férj és felesége között már régóta megromlott a kapcsolat, amelyért részben az alkohol
tehető felelőssé. A férjet még húsz évvel ezelőtt leszázalékolták, így a férfi egész nap otthon volt, és elkezdett inni. Felesége szerint agresszív volt, kötözködő, később tettleg is bántotta őt. A vádlott ugyanakkor beismerte: több mint negyvenéves házasságuk utolsó évében már ő is visszaütött, és ő is rákapott az italra.
A bántalmazások miatt ugyanakkor nem tett feljelentést a rendőrségen, mondván, hogy a sérülések nem voltak túlzottan súlyosak. Mivel férjének gerincsérve volt, vallomása szerint többször segített neki az evésben és a
fürdésben is. Az italról egyikük sem tudott leszokni, éppen ezért a gyilkosság előtt egy héttel a háziorvos már elvonókúrát javasolt elvonókúrát javasolt nekik.
A tragikus napon, március 17-én aztán az indulatok végképp elszabadultak. Délelőtt az idős férj és feleség újra ittas állapotban durván szidalmazta egymást, sőt össze is verekedtek. Majd kora délután robbant ki a végzetes vita, amelynek lezárásaként az asszony kétszer hasonszúrta férjét a 21,5 centiméter pengehosszúságú disznóölő késsel.

A bírósági per során a vádlott végig azt állította, hogy nem emlékszik férje megszúrására, azonban ezt a bíróság mégis tényként tudta megállapítani, hiszen az idős nő előzetes letartóztatásakor egyszer már beismerte a végzetes mozzanatot. Az is elhangzott az ítélethirdetéskor, hogy a két szúrás után a vádlott egy tepsivel többször meg is ütötte az ágyra rogyó áldozat fejét.

Dr. Feleky István az ítélet indoklásaként elmondta: súlyosbító körülményként vette figyelembe a bírói tanács, hogy a nő a férjét ölte meg, illetve hogy a késszúrások után még tovább ütlegelte az ittas, rokkant férfit. Enyhítő körülményként szolgált a vádlott javára, hogy férje sokáig gyakorlatilag uralta őt, a férfi agresszív, italozó életmódja miatt tartós szorongás alakult ki nála.

Az, hogy A. Lászlóné végül az emberölés büntetési tételének minimumát kapta, idős korának illetve legfőképpen annak köszönhető, hogy férje leszúrása után kihívta a mentőket. Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott illetve védője három nap gondolkodási időt kért.

Forrás: aon.hu