Az öregségi nyugdíjasok között olyan 36-40 évesek is vannak, akik átlagosan havi 150 ezer forint járadékot kapnak, ők, több mint 1300-an, valamennyien a fegyveres testületek tagjai voltak – mondja a nyugdíjfolyósító jogi főosztályának vezetője. Koncz István ugyanakkor hangsúlyozta: ez nem az általános tb-nyugdíj szerinti öregségi, hanem a fegyveres szerveket megillető speciális kedvezményes nyugdíj.

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai – köztük katonák, rendőrök, tűzoltók, vám- és pénzügyőrök, a büntetés végrehajtásban és a nemzetbiztonsági szolgálatoknál hivatásos állományban dolgozók – öt évvel korábban mehetnek nyugdíjba, bizonyos foglakozásúak pedig még korábban. A nyugdíj összegét ráadásul náluk nem a teljes szolgálati idő, hanem az utolsó egy év kereset alapján számolják ki. Járadékukat a nyugdíj-korhatár betöltéséig a fegyveres szerv átutalja a nyugdíjfolyósítónak, így tulajdonképpen az állam egyik zsebéből tesz pénzt a másikba.

A fegyveres testületek tagjai mellett egyébként korábban mehetnek nyugdíjba a bányászok és bizonyos művészeti ágakban dolgozók is, például a fúvószenészek, magántáncosok, énekesek, színművészek – a járadék összegét azonban náluk ugyanúgy állapítják meg mint másoknál.

A nyugdíjfolyósító januári összesítése szerint a legmagasabb átlagnyugdíjat, havi 174 ezer forintot a 46-50 éves korosztály kapja. Negyvenezren vannak olyanok, akik havi 200 ezer forintnál többet kapnak, az átlag öregségi nyugdíj pedig 99 ezer forint.Forrás: mr1.hu