Az állomány április 6-án 284 fővel kezdte meg 3 hónapos kiképzését a koszovói Peèben történő külföldi szolgálatteljesítésre. A kiképző zászlóalj zömét a 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj adja, de az egyes beosztásokba 67 fő más alakulattól érkezett a felkészítésre. A KFOR 3. váltása augusztusban váltja le a jelenleg Koszovóban szolgáló katonákat.

A KFOR erők 1999. óta vannak jelen a tartományban. A hódmezővásárhelyi katonák már a legelső magyar KFOR misszióban is teljesítettek szolgálatot. Céljuk a megfelelő biztonsági környezet kialakítása és fenntartása. Feladataik közé tartozik a nemzetközi humanitárius tevékenységek támogatása, a nemzetközi civil szervezetek munkájának segítése. Foglalkozni kell a visszatérő lakosság és a menekültek problémáival, aknamentesítési és újjáépítési feladatokkal, egészségügyi segítségnyújtással, a biztonság és a rend fenntartásával, a kisebbségek biztonságának segítésével, a kulturális örökségek védelmével valamint egyéb CIMIC (civil-katonai együttműködést szolgáló) feladatokkal.
Koszovó Európa legfiatalabb állama. Függetlenségét 2008. február 17-én hirdette ki. Magyarország 2008. március 19-én ismerte el önálló, független államként, döntve a diplomáciai kapcsolatok felvételéről.

A cikket írta: Dr. Láda Mónika főhadnagy, kommunikációs tiszt