A családonként egy gyermeket engedélyező hivatalos kínai családpolitika érvényesítése érdekében a helyi hatóságok mintegy tízezer férfit és nőt akarnak erőszakkal sterilizáltatni az ország déli részén fekvő Puningban – jelentette a Nanfang Countryside Daily című újság.

A Kuangtung (Guangdong) tartománybeli városban már ezerháromszáz embert őrizetbe vettek, hogy kikényszerítsék hozzájárulásukat a műtéthez. Van köztük számos olyan szülő, akinek több mint egy gyermeke van. A Global Times című lap pénteki jelentése szerint a puningi lakossági és családügyi hivatal egy 20 napos kampányidőszakban összesen 9559 nyakas “törvényszegőt” akar sterilizáltatni.

Az érintetteket hivatali épületekben tartják fogva azzal a céllal, hogy még egyszer megpróbálják a fejükbe verni a Kínai Népköztársaság családpolitikájának szabályait. Eddig a párok mintegy fele adta hozzájárulását a sterilizáláshoz.

A hatóságok saját közlésük szerint “rendkívüli intézkedéseket” tesznek, hogy a szülőket rávegyék a sterilizációra. Mint az újság beszámolt, megtagadták, a gyerekek számára igazolvány kiállítását vagy az ingyenes egészségügyi ellátást és oktatást. 63 hivatalnokot megbüntettek, amiért “nem vették komolyan feladatukat”.

A Nanfang Countryside Daily a Nanfang Kiadóvállalat egyik lapja. A kiadó újságjai leleplező cikkeikről híresek. Forrás: mr1.hu