Ősz óta dolgoznak az erőgépek a falu határában, a szeméttelep rekultivációja e hónap végén ér véget. 1973 óta mintegy 45 ezer köbméter hulladék halmozódott fel a lerakón, ennek kisebb részét a kiskunhalasi regionális hulladéklerakóba szállították, a többit a falu harmincévnyi szemetét átrostálták, kiválogatták. A nehezen bomló anyagokat tömörítették, ebből emeltek dombot egy hatalmas betonitpaplanon, mely nem engedi át az esővizet. A tíz méter magas halmot is szigetelik, majd 40 centiméter vastag humuszréteggel terítik, füvesítik.

Alföldi embernek ez már domb, télen kiváló szánkózóhely a gyerekeknek mondja Patkós Zsolt szanki polgármester, aki kezdetben maga is úgy gondolta, a szemét a regionális lerakóban lenne a legjobb helyen. Ekkora mennyiség jelentősen lerövidítette volna a befogadó hulladéklerakó élettartamát, gazdaságossági szempontból érdemesebb volt helyben tartani a szemét egy részét. Tájba illő, funkcionálisan megfelelő szerepet kerestünk a területnek.

Az illetékes környezetvédelmi felügyelőség is engedélyezte a szemét helyben történő depózását. A szarkofágból szennyezőanyag nem szivárog ki, tehát nem veszélyezteti, terheli a környezetet. A rekultivációs munkálatokat közbeszerzés után vállalkozó végzi, ezt követően a területet a helyi önkormányzat kezeli. A motoros krosszpálya ötletét az élet hozta. Kialakításával azoknak a fiataloknak biztosítanak kikapcsolódási lehetőséget, akik motorjukkal korábban a falu utcáin, megművelt földjein száguldoztak, amit érthető módon nem néztek jó szemmel a helyiek.

A különböző igénnyel bíró motoros- és autóspályákat a meglévő terepviszonyokhoz igazítják. A helyszín kiválóan alkalmas egy speciális off-road pálya és versenyhelyszín kialakítására. A vállalkozás hiánypótló, a megyében sehol sincs kimondottan off-road versenyzésre kialakított pálya, melynek sajátossága, hogy a különböző tereptárgyakat számos variációban, más és más nehézségi fokozatú nyomvonalon járhatják be a terepjárók mondta el Vigh Gábor kiskunhalasi autósport-szakértő, aki a pályatervezésben, a versenyszervezésben segíti a szankiakat.

Mindez új kihívást jelent a közösségnek, de egyben kitörési pontot, lehetőséget nyújt a fejlődésre, a lépéstartásra is. Forrás: baon.hu