A szerbiai vállalatok alkotta konzorciumon kívül további két vállat indult a tenderen, a horvátországi Hidroelektrogradnja és a szlovén Primorje. A döntéskor a horvátországi vállalat 79,85 pontot kapott, míg a szlovének 64,18 pontot. A Hidroelektrogradnja vállalat ajánlata szerint az autópálya-szakasz kivitelezése egymilliárd dinárral került volna többe, míg megépítése 5 hónappal hosszabb ideig tartott volna. A szlovének ajánlata is drágább volt, az útszakasz megépítése pedig csaknem 10 hónappal hosszabb ideig tartott volna, mint a szerbiai ajánlatban foglalt. Az infrastrukturális minisztérium állásfoglalása szerint az építkezést egy hónapon belül meg fogják kezdeni.

Tavaly a szerb kormány azt tervezte, hogy 250 kilométer utat fognak kiépíteni, azonban ebből csak 48 kilométernyi útszakaszt sikerült kivitelezni. A közlekedési folyosó mihamarabbi elkészítése érdekében a szerb kormány tavaly egy különálló vállalatot alapított, amelyben azt állítják, mindent a megadott határidő alatt végeztek el. Sanja Stavriæ, az említett vállalat, a Korridor 10 tisztségviselőjének nyilatkozata alapján 2009-ben a legfontosabb teendők közé a tervek befejezése és a tulajdonjogi viszonyok rendezése volt.

A botrányosan rövid útszakasz megépítése miatt a miniszterek az útépítőket okolták.

Az a baj, hogy nem lettek biztosítva a szükséges eszközök, az állami közigazgatás nem rendezte el a dokumentációkat, és elképzelhető, hogy a tulajdonjogi viszonyok sincsenek rendezve. Egyedül a közigazgatás okolható a késésekért. A kivitelezők készek voltak befejezni mindent az elvárt határidőre mondta hétfőn Goran Rodiæ, a Szerbiai Gazdasági Kamara titkára.

Az adott napon hasonlóan vélekedettVerica Baraæ, a korrupcióellenes tanács elnöke is. Mint megjegyezte, márciusban kellet volna megkezdődnie a 110 kilométeres útszakasz kivitelezésének.

Egyszerűen nincsenek meg a feltételek egy jó szerződés meghozatalához. A végén minden tönkremegy, és senki sem lesz felelős a sikertelen koncesszió miatt. Mindent a pártokon és a minisztériumokon belül beszélnek meg, ezek lehetnek akár törvénytelen ügyletek is, a károkat pedig polgárok fogják elviselni emelte ki Baraæ. (magyarszo.com)