Az országos akció részleteit 2010. április 8-án a Gong rádióban, egy stúdióbeszélgetés keretén belül ismertették, amelyen részt vett dr. Lorászkó Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara Állatvédelmi Bizottságának elnöke, Birgit Lewe a Mentsvár német testvérszervezetének, a Photenhilfe-Europa Egyesület elnöke, Izsák Gábor, az egyesület magyarországi képviselője és Tőzsér Judit, a Mentsvár az Állatokért és Környezetünkért Alapítvány elnöke.
Az országos akció lebonyolításához a Magyar Állatorvosi Kamara nyújt segítséget úgy, hogy először 100 kutya ivartalanítását vállalják és végzik el a Szent István Egyetem Állatorvosi Karán. Első lépésben 100 kutyát ivartalanítanak az egyetemi hallgatók bevonásával. Közülök is az első 40 ebet a nagyszénási állatmentők viszik.
A továbbiakban folyamatosan végzik el ezeket a műtéteket jelentette be dr. Lorászkó Gábor, aki az országos akció koordinátora is lesz egyben.
Az akcióhoz a német Photenhilfe-Europa Egyesület 1.500 euróval járult hozzá. Az összeget Birgit asszony a stúdióbeszélgetés alatt jelképesen át is adta a kamara képviselőjének.
Nagyszerű ebben a lehetőségben mondja Tőzsér Judit elnök hogy az Állatorvosi Egyetemen az ivartalanításon túl a kutyákon elvégzik a száj- és fülüregi vizsgálatokat, és a daganatos megbetegedések gyógyításában is segítséget nyújtanak. A műtét után pedig varratszedésig az egyetemen lábadozhatnak majd a kutyák. Az állatvédőknek kizárólag az oda- és a visszaszállításról kell gondoskodniuk. A Mentsvár német testvérszervezete folyamatos adománygyűjtéssel támogatja a kamara munkáját. Ezzel ismét egy példás összefogás született az állatvédelem terén.
Forrás: Baon.hu