Surányi Andrástól, a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének alelnökétől, a halgazdálkodási bizottság elnökétől megtudtuk, az idei évben több mint 55 millió forintot költenek haltelepítésre, ez súlyban 697 mázsa halat jelent. Emellett előnevelt ivadékok (csukából 87 ezer, süllőből 168 ezer, harcsából 55 ezer) is kerülnek a szövetség vizeibe.

— Az első félévben 39 millió forint értékű halat telepítünk — nyilatkozta az elnök. Megtudtuk, Békés megyében 13 ezer horgász 75 egyesületben hódol a vízparti szenvedélynek. A szövetség 530 hektáros vízfelületén tavaly 796 mázsa halat fogtak ki.

A megye legnagyobb szervezete (1170 taggal) az Orosházi Kinizsi Horgász Egyesület. Dr. Ökrös Ferenc elnök hangsúlyozta, a hal- és környezetvédelmi őrzésben társadalmi munkás halőreik a rendőrséggel közösen, évek óta kiváló munkát végeznek. A tilalom idején, majd annak feloldása után fokozottan ellenőrzik a tavak környékét, hiszen megnő a fogási esély. Olyankor sokkal több horgász ül a parton, és vár kapásra.

Az egyesület egyébként a szövetség haltelepítési programja mellett maga is gazdagítja vizeinek állományát.

— A megyei szövetség keretéből kapunk idén 65 mázsa halat, ezenkívül kétezer csuka- és tizenötezer süllőivadékot. A működési költségünkből megmaradó félmillió forintunkat is telepítésre költjük — tájékoztatott a helyiek elnöke. Az orosháziak negyedik éve dunai nagytestű dévérkeszeget is hoznak vizeikbe, idén 10 mázsát.

Nyáron 5 mázsányi fogható méretű pontyot, ősszel pedig újabb 10 mázsa vegyes apróhal kerül a homokbányába. A napokban 22 mázsa, úgynevezett háromnyaras fogható halat telepítenek az orosházi vizekbe. A csökmői halgazdaságból érkező állományból 4 mázsa a gyopárosi déli tóba, 18 mázsa a homokbányába kerül.

Érdekességként megtudtuk, az orosháziak kísérleti jelleggel — a megyei szövetséggel karöltve, kapcsolódva a megyei programba — 50 kiló telepíthető compót (a köznyelv cigányhalként ismeri) helyeztek el márciusban a gyopárosi déli tóba. Itt ideális a hal életfeltétele. Kíváncsian várják a szakemberek, hogy meghonosodik-e. Kérik is a horgászokat, ha kifognak compót, dobják vissza, hiszen kísérleti időszakról van szó. Forrás: beol.hu