Nem okoz zavart az agrárhitelezésben, hogy az Európai Bizottság (EB) a Európai Bíróságon kérte az agrárminiszterek tavaly év végi, a földvásárlási hitelekhez adott állami kamattámogatás meghosszabbításáról szóló döntése megsemmisítését. Ezt négy új tagállam, köztük Magyarország kapta 2013-ig – mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

A földvásárláshoz és birtokösszevonáshoz kapcsolódó hitelek kamattámogatása egyébként tilos az unióban, ám a bizottság a csatlakozás előtt jóváhagyta Magyarország derogációs kérelmét. Ezt 2007-ben vizsgálták felül és 2009. december 31-gyel lezárták a konstrukciókat. Magyarország a válságra való hivatkozással először a bizottságnál, majd az elutasítást követően az agrárminiszterek tanácsánál sikerrel próbálkozott a konstrukciók 2013-ig tartó meghosszabbításával. A szakminiszterek tanácsa 2009 végén végül is zöld utat adott a hosszabbításnak, ezt akarja az EB megsemmisíttetni.

Jelenleg folyik a kamattámogatási rendelet átdolgozása. Az idei költségvetésben nincs kifejezetten e célra elkülönített összeg, mivel a jóváhagyást a folytatás lehetőségéről a költségvetési törvény elfogadása után kapta meg Magyarország. A tanácsi döntés óta pedig nem került sor újabb hitelkihelyezésre, és szerintünk az első három negyedévben nem is valószínű, hogy konkrét hitelkérelemről döntés szülessen – tette hozzá Gőgös. Jelenleg csak a korábban, sok esetben még a csatlakozás előtt nyújtott és már kifutóban lévő, hosszú lejáratú hitelek maradtak érvényben. Az FVM szerint évi 500-600 birtokfejlesztési és -összevonási hitelkérelmet hagynak jóvá a hatóságok, amelyek a mintegy 50 százalékos állami kamattámogatással számolva 300-400 millió forint támogatást igényelnek a büdzsétől.

Az EB azt vitatja, hogy volt-e joga a szakminiszteri tanácsnak felülvizsgálni a korábbi elutasító döntést, mivel megítélésük szerint nincs gazdasági indoka a támogatás fenntartásának. Arról még nincs információ, hogy mikor kezdi tárgyalni a keresetet a bíróság, és megjósolhatatlan, hogy mikor születhet ítélet.

Mivel a bizottság keresetében nem kérte, hogy a bíróság döntéséig a tagállamok függesszék fel a támogatás folyósítását, egyelőre nem áll le a rendelet előkészítésé – tette hozzá Gőgös Zoltán.
Forrás: Napi Gazdaság