Úgy értesültünk, 38 méhcsaládot semmisítettek meg pénteken. Euem túl zárlatot rendeltek el Békéscsaba területén és 5 kilométeres körzetében. A zárlat idején se mézet, se méheket nem lehet ki- és bevinni a területen lévő méhészetekből.

Az elmúlt években világszerte jelentősen csökkent a mézelő méhek száma. Békéscsabán a nyúlós költésrothadás réme fenyegeti a méhészeteket, de jelen van a Varroa Destructor elnevezésű parazita is a kaptárakban. Dr. Tóth Gábor, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrzési igazgatója a nyúlós költésrothadás kapcsán elmondta, a betegséget spórás baktérium okozza.

A főállatorvos figyelmeztetett a méhészek vizsgáltatási kötelezettségére, mely ingyenes. Méhegészségügyi felelőssel kell megnézetni a méhcsaládokat.

Füredi László, a Békéscsaba és Vidéke Méhész Egyesület elnökétől megtudtuk, a nyúlós költésrothadás négy méhészetben is pusztított ősszel, a jelenlegi méhészettől nem is olyan messze. Elképzelhető, hogy a fertőzés másoknál is okoz még bajt. A méhcsaládokat figyelni kell.

Szluka Csaba orosházi őstermelő 260 méhcsaládjában minden rendben van, igaz, az ő kaptáraiban is jelen van a Varroa Destructor, de az atka nem okoz kárt.

— A tömeges pusztulást megakadályoztam, ügyeltem arra, hogy ne szaporodjon túl. Egyébként is nagyon figyelni kell az állományra, mert ez a parazita 30 éve megkeseríti életünket, a méhek immunrendszerét pedig gyengíti, így kísérő betegségek is felüthetik a fejüket a családokban — mondta a majd` húsz éve méhészkedő fiatalember. Megtudtuk, ketten vannak Orosházán (Berke Zsolt is), akik bioméhészetükkel kizárólag külföldi piacokon értékesítik a mézet. Brémai laborban vizsgálják, ellenőrzik a végterméket. Ők csak korlátozva használhatnak atka elleni védőszereket is, antibiotikumot pedig egyáltalán nem.
A betegség megelőzése, valamint a tavaszi készülődés jegyében mostanában több a méhészek dolga.

— Ahogy ébredt a természet, felmértük a téli élelem mennyiségét, a méhanyák állapotát. Az én kertemben 260 méhcsalád van. Öt százalékukban kell lecserélnem az anyákat, mert a teljesítőképességük gyengült — részletezte tennivalóit Szluka Csaba. A serkentőetetés végére ér lassan a szakember, ezzel téve intenzívebbé az anyák petézését. Ez viszont akkor válik teljessé, ha külső virágporforráshoz is jutnak a szorgos méhecskék. A család kertje tele van gyümölcsfával, ráadásul a mezei virágokról (árvacsalán, gyermekláncfű) is gyűjtögethetnek a méhek. Forrás:beol.hu