Az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke a keddi OVB-ülés után dönt arról, lemond-e, döntését várhatóan az ülés után jelenti be. Szigeti Péter ezt újságírókkal közölte a várhatóan hosszúra nyúló ülés előtt. Szigeti Pétert hétfőn egy budapesti sajtótájékoztatón az OVB vasárnapi döntéseivel kapcsolatban kérdezték. Arra a kérdésre, lemond-e tisztségéről, ahogy arra több politikus is felszólította, az elnök úgy válaszolt: `erre még alszom egyet`.

Szalai Tibor tájékoztatása szerint 2008 márciusában (a szociális népszavazást követően) a választási tapasztalatokról adott beszámolóban a főváros II. kerületének választási irodája `jelezte a kijelölt szavazókör működésének zavarait`, tehát a hosszú várakozási időt, a manuális munka megnövekedését, illetve a mozgóurnával való szavaztatás nehézségeit a Fővárosi Választási Iroda vezetőjének.

Jelzésükre azonban semmilyen választ nem kaptak közölte Szalai Tibor. Mint írta, sajnálattal állapították meg, hogy jelzéseik ellenére sem az európai parlamenti képviselők tavalyi választásakor, sem a sokkal összetettebb feladatellátást igénylő országgyűlési választásokra nem történt változtatás.

Közölte, visszautasítják a II. kerületi választás lebonyolításában részt vevő köztisztviselők nevében a médiában megjelent indokolatlan és szakmailag megalapozatlan bírálatokat, ami a köztisztviselőket tenné felelőssé a helyzetért.

Szalai Tibor azért adott ki közleményt az ügyben, mert a vasárnapi parlamenti választás újra a felszínre hozta a problémákat. Az iroda vezetője a választás első fordulója kapcsán `a médiában megjelent félreérthető tájékoztatások és az Országos Választási Bizottság, valamint az Országos Választási Iroda közleményeivel kapcsolatban` tartotta szükségesnek álláspontja közlését.

Vasárnap este, az országgyűlési választások első fordulójának napján jó néhány szavazóhelyiséget nem tudtak bezárni, mert még százak várakoztak voksolásra. A legkésőbb Budapest XI. kerületében fejeződött be az igazolással szavazás, mégpedig hétfőn hajnali negyed kettőkor.

(MNO/MTI)