Cél a közel 30 ezer kilométeres közúthálózat és környezetének megtisztítására.
A Közút egész évben végzett út menti szemétszállítási munkája az utóbbi időben sajnos szélmalomharcra emlékeztet, az illegális szemétlerakók ugyanis napról napra szaporodnak. A társaság egy kisebb megyeszékhely éves kommunális hulladékának megfelelő mennyiségű szemetet gyűjt össze évente az általa üzemeltetett utak mellől. Ebben a küzdelemben szeretne a cég szemléletváltozást elérni. Az akciók sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az elmúlt öt alkalommal összesen 175 ezer önkéntes csaknem 30 ezer köbméternyi szemetet gyűjtött össze országszerte, amivel akár tíz 50 méteres úszómedencét is meg lehetne tölteni.

`Szemétgyűjtési akcióink célja, hogy a fiatalabb generációnak is természetessé váljon a környezet megóvása. …A Magyar Közút Nonprofit Zrt. éppen ezért várja az egyénileg és csoportosan jelentkezőket: számít az önkormányzatok, civil szervezetek, iskolák és baráti társaságok csatlakozására is` mondta el Zsupponits Jenő, a társaság vezérigazgatója.

A vezérigazgató szerint a társaság szemétgyűjtési akciója az ország egyik legtöbb önkéntest megmozgató környezetvédelmi eseményévé nőtte ki magát.

A közútkezelő főszervezőként, az esemény gazdájaként minden csatlakozó számára térítés nélkül ad kesztyűt és láthatósági mellényt, valamint gondoskodik az összegyűjtött hulladék maradéktalan elszállításáról is. Az utak menti szemétszedéshez a cég szakmai felügyeletet biztosít, szükség esetén ideiglenes forgalomkorlátozást vezet be.