A rendszerváltást követően az Országgyűlésben egy cikluson át tevékenykedett a kisgazda dr. Szabó Lajos, majd két választási cikluson keresztül, 1994-től 2002-ig dr. Rapcsák András.

Az április 11-i választáson a szavazók döntése nyomán dr. Lázár János – akit először 2002-ben küldtek képviselőül az Országházba a vásárhelyiek az idei első fordulót magasan nyerve harmadjára mondhatja el az országgyűlési képviselők esküjét a parlamenti kupola alatt.

A vásárhelyiek mindig is markánsan döntöttek, ha választásról van szó. Nem hagytak kétséget 1998-ban, amikor az akkor győztes dr. Rapcsák Andrást a szavazók 51,44 százaléka támogatta, az akkor második helyre befutó MSZP, és jelöltje Bacsa Pál nem érte el a 15 százalékot.

Négy év múlva, 2002-ben dr. Lázár János indult a voksokért a Fidesz színeiben. Az akkor 27 éves jelölt elődjének tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halálát követően 55,87 százalékkal, 18.421 támogató szavazattal nyerte el a választók bizalmát az első körben körzetében, amikor az MSZP jelöltje dr. Bicsérdy Gyula 27,3 százalékos támogatottságot tudott felmutatni.

A következő választáson már országgyűlési képviselői és persze polgármesteri – munkáját ismerve döntöttek a szavazók ismételten dr. Lázár János mellett. A 2006-os voksolás második fordulójában a választók 54,62 százaléka (16.366 választópolgár) szavazott rá, míg a függetlenként indult, de a szocialista és szabad demokrata és a munkáspárti támogatást is magáénak tudó jelölt, Balogh Jánosné 45.38 százalékos eredményt tudott felmutatni.

A 2010 áprilisi választáson ismét első körben szerezte meg mandátumát dr. Lázár János. A voksoláson most 17.203 szavazólapon került az iksz a neve mellé, amely 55,22 százalékos támogatottságot jelentett a harmadik ciklusába lépő képviselőnek, míg a szocialista párt szavazóinak száma a körzetben nem érte el a 3.500-at (11,23 százalék), és a második helyre befutott Jobbik jelölt Kristó Gabriellára 7.897-en szavaztak (25,35 százalék).

Egy választást megnyerni, egy tisztséget megszerezni állítják az elemzők nem kis teljesítmény. Azonban a tisztség gyakorlása során a képviselő négy éves munkáját megtapasztalják a választók, s amikor nevével legközelebb a szavazólapon találkoznak, nem csak a kampányban tett ígéretek, nem csak a jelöltet támogató politikai párt, vagy pártcsoportosulás iránt mutatott szimpátiájuk alapján hoznak döntést. Ekkor már magát az embert, annak elvégzett munkáját teszik a mérleg serpenyőjébe, amikor azt fontolják meg: ki legyen az, aki a következő négy évben a város, a térség és annak családjainak, vállalkozásainak érdekeit képviselje a parlamentben.

Annak a képviselőjelöltnek, aki nyolc éven át ezt a feladatot ellátta az Országházban át kell hogy gondolják addigi tevékenységét. Itt már nem csak ígéretekről van szó. Az elvégzett munka ha az arra érdemes lehet akár előny is, de ha nem a választókörzet érdekeit képviselve dolgozott, minden ígéret ellenére lehet áthatolhatatlan gát is a következő mandátumhoz vezető úton.

A választók mérlegre tették ezt a nyolc évet, és úgy döntöttek: továbbra is bíznak dr. Lázár Jánosban, akit ez idő alatt megismerhettek. Tudhatták, mi az, amit el tud érni, és ennyi idő alatt tisztában kell lenni hibáival is. A most megszületett döntés egyértelmű: a vásárhelyiek továbbra is a jobb oldal jelöltjét támogatják mint tették ezt a rendszerváltást követően következetesen.